Wanneer kwamen de Vikingen in Amerika?

maarten , 11 jaar
10 januari 2012

Antwoord

Beste Maarten,

Volgens de saga's (middeleeuwse verhalen opgetekend door de nazaten van de Vikingen) verkende Leif Eiriksson rond het jaar 1000 voor het eerst het gebied rond de Golf van St. Lawrence in Canada. Dat gebied was even daarvoor al ontdekt door een afgedreven reiziger op weg naar de Vikingnederzetting op Groenland.

In de jaren die volgden, werden er door de Groenlanders nog enkele expedities georganiseerd. De bedoeling was om grondstoffen te verzamelen die van nature niet op Groenland voorkwamen: hout, huiden, noten, druiven. Daarvan is trouwens de Noorse naam voor het gebied afgeleid: 'Vinland' of Wijnland. De Groenlanders bleven er nooit langer dan een winter.

Zo'n winterkamp is teruggevonden door archeologen op Newfoundland. Het bestaat uit drie halhuizen, wat bijgebouwen, en een smidse voor scheepsnagels. Maar er zijn geen graven gevonden, of grote hoeveelheden afval, dus het lijkt erop alsof de nederzetting maar kort bewoond is.

Al bij al vonden die expedities dus plaats over een korte periode, tussen ongeveer 1000 en 1020 na Christus. Waarom zijn ze er niet langer gebleven? De saga's beschrijven gevechten met de oorspronkelijke inwoners van Vinland, de Indianen. Maar ook de lange en moeilijke reis naar de nederzetting op Groenland speelde waarschijnlijk een rol.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw