Als diabetespatiënt is het vetgehalte in melkproducten voor mij belangrijk. Daarom had ik graag geweten wat het verschil is tussen het absolute vetgehalte en het vetgehalte in de droge stof.
Dag Marc
De samenstelling van voedingsproducten wordt weergegeven in g/100g, dat zie je ook op de verpakkingen. Je krijgt dan het gewone vetgehalte, dat noemt men ook het absoluut vetgehalte.
Voor de bepaling van het vetgehalte wordt het product vaak in een eerste stap gedroogd. Je krijgt dan het gehalte aan droge stof. Die droge stof gebruik je dan verder om het vetgehalte te bepalen.
Ik neem als voorbeeld kaas.
Stel je neemt 100 g kaas en bepaalt daarvan het gehalte droge stof.
Na drogen blijft er nog 35 g over.
Het droge stof gehalte is dan 35%.
Nu bepaal je het vetgehalte. 10 g gedroogde kaas bevat 2,8 g vet. Het vetgehalte in de droge stof (DS) is dan 28%.
Om het absoluut vetgehalte te kennen moet je enkel nog omrekenen.
2,8 g vet in 10 g DS
9,8 g vet in 35 g DS
9,8 g vet in 100 g kaas
Het absoluut vetgehalte bedraagt dan 9,8 %.
Op kazen in de winkel staat normaal het vetgehalte in droge stof vermeld.
Voor light kaas zit je dan aan 20% of minder.
Met vriendelijke groeten
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
analytische chemie toxicologie bodemsanering