Zonne-energie en wind-energie lijken goed op weg om een substantiële bijdrage te leveren aan onze energievoorziening. Het grootste probleem is dat wind en zon blijkbaar enkel kunnen worden omgezet in elektriciteit, wat moeilijk opgeslagen kan worden: batterijen zijn duur, verslijten snel en zijn erg volumineus. Een mooie oplossing zou het volgende zijn: de zonne- of wind-energie omzetten in "kunstmatige olie" of een andere stof die gemakkelijk vervoerd en opgeslagen kan worden en ook efficiënt kan omgezet worden in warmte, licht, beweging of elektriciteit. Om één of andere reden lukt dit blijkbaar niet op een energie-efficiënte en kosten-efficiënte manier. Is daar een fundamentele reden voor ?
Beste Koen
Er zijn nog twee andere mogelijkheden: elektriciteit omzetten via elektrolyse in waterstof of water omhoog pompen. Waterstof kan verdeeld worden via het bestaande gasleidingsnet en opgepompt water kan gebruikt worden om turbines aan te drijven (dit is hydro-elektriciteit). Elektrolyse heeft geen al te groot rendement, de hydro-elektrische weg heeft een beter rendement. In België is hydra-elektriciteit beperkt, maar men zou hiervoor internationaal moeten samenwerken.
Bedankt voor dit antwoord met twee alternatieve mogelijkheden om energie op te slaan, maar het is geen antwoord op mijn vraag: is er een fundamentele reden waarom het onmogelijk is om "kunstmatige olie" of een vergelijkbare stof te maken?
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Natuurkunde