Kan ik een geostationaire satelliet met een lange ladder in een baan om de aarde zetten?

Robert, 54 jaar
8 december 2011

Theoretisch:
Stel: ik heb een dusdanig hoge ladder welke net zo lang is als de hoogte van een geostaionaire satelliet. Kan ik naar boven klimmen en de satelliet gewoon loslaten? En daarbij, wat weegt de ladder als die zo verticaal staat, net zoveel als dat die horizontaal ligt op de aarde?

Antwoord

Beste Robert

Dat zou inderdaad kunnen. Het enig probleem is om een ladder te vinden die zo lang is. Een geostationaire satelliet bevindt zich immers op ± 36 000 km hoogte boven het aardoppervlak.
Terwijl je naar boven klimt, wordt je afstand tot de aarde steeds groter en zal de aarde bijgevolg steeds minder aan jou, je satelliet en de ladder trekken; je gewicht wordt met andere woorden telkens kleiner.
Dit zorgt ervoor dat deze ladder minder zal wegen als wanneer ze horizontaal op de aarde ligt. Haar massa blijft natuurlijk onveranderd.
Er dringen zich wel enkele praktische bezwaren op:

  1. Een ladder van 36 000 km maken die onderaan niet onder haar eigen gewicht bezwijkt is onmogelijk;
  2. Stel dat je aan een gemiddelde snelheid van 1 m/s de ladder kan opklimmen, dan heb je nog altijd ongeveer 1 jaar en 52 dagen nodig om omhoog te klimmen. Naast de satelliet zal je dus ook als proviand,... moeten meenemen.
Niet echt aan te raden dus.
Best een raketje gebruiken.

Reacties op dit antwoord

  • 13/12/2011 - Robert (vraagsteller)

    Nogmaals een theoretische vraag. Stel ik heb een touw bij me van < 36000 km en maak dat vast aan die satelliet. Zal het uiteinde van het touw aan de aardoppervlak zweven of zal het totaal dus touw en satelliet naar beneden komen? En kan dat laatste dan vorkomen worden door de satelliet wat hoger in de geo baan te zetten? Het gaat hier dus om de relatie gewicht, hoogte en baanomloopsnelheid van denkbeeldige punten op een denkbeeldig lang verticaal voorwerp in een baan om de aarde.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be