Waarom groeien er in het hoge noorden en in het hooggebergte bomen die hun bladeren niet verliezen?

Wim, 47 jaar
29 november 2011

Bomen verliezen hun bladeren in de winter omdat ze anders zouden kunnen bevriezen. Maar waarom vind je dan hoog in de bergen en in het hoge noorden, waar het veel kouder is dan hier, bomen die hun bladeren niet verliezen? Hebben die dan geen last van bevriezen?
Blijkbaar zijn er groenblijvende bomen die geen last hebben van bevriezen. Maar waarom hebben wij dan zo weinig inheemse groenblijvende bomen?

Antwoord

Beste Wim, 


Een moeilijke en daarom ook interessante vraag. Waarschijnlijk deelt niet iedereen mijn opinie maar ik werk met bosmodellen en we kunnen daarmee dat gedrag voorspellen dus ergens toont dat wel aan dat we het begrijpen.

Een naaldboom (of andere altijdgroene boom) heeft het voordeel niet elk jaar opnieuw alle bladeren/naalden te moeten aanmaken. Anderzijds 'kost' zo'n naald die kan overwinteren meer energie om te maken. En om te kunnen overwinteren is het een taaier blad, maar met lagere fotosynthese-snelheden, dus minder efficiënt

Een loofboom verliest elke lente veel energie in bladvorming, maar bij voldoende zon en water maakt die boom dat zeer snel goed omwille van de hoge fotosynthese.

Uiteindelijk blijkt de balans onder goede omstandigheden (niet te koud of te droog en een voldoende lange zomer) in het voordeel van de loofboom, maar als de winter te lang duurt, het te koud blijft of te droog in de zomer (Zuid-Spanje) dan wint de taaie naaldboom.

Uiteraard kan een naaldboom op de plaatsen waar een loofboom groeit normaal wel overleven, maar ze wordt overschaduwd door de snellere loofboom.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

DR. Gaby Deckmyn

Ecologie van bossen en gemengde landschappen Simulatie van bosbouw Simulatie van global change effecten op planten

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be