Welke kracht speelt er binnen een atoom die er voor zorgt dat een radioactieve isotoop deeltjes radioactieve straling) uitstraalt.

Herman, 14 jaar
3 november 2011

Ik verdiep me al een tijdje in kernfusie, kernsplijting, radioactiviteit en fysica. Deze vraag houdt me al een tijdje bezig maar is tot nu toe nog onbeantwoord gebleven. Ik weet hoe een atoom radioactief wordt, en dat deze daarna langzaam weer vervalt (halveringstijd). Maar ik vraag me nog steeds af welke kracht het verval van de atoom beïnvloedt. (ik weet van alles over atomen tot aan quarks of snaartheorie en eventueel w deeltjes, z deeltjes, fotonen en gluonen) Ik ben niet zo goed in heel ingewikkelde formules. (op school krijg ik dit niet en in boeken sla ik de formules grotendeels over)

Antwoord

Dag Herman,

Maak je nog geen zorgen over de formules; in de natuurkunde werken we veel met wiskundige begrippen en formules, maar het neemt tijd om deze wiskundige concepten te begrijpen. Daarvoor ga je naar school tenslotte. :-)

Radioactiviteit dus. Radioactiviteit is de herorganisatie van een atoom waarbij een of meer deeltjes worden uitgestoten. De belangrijkste kracht in atomen is de sterke wisselwerking; die houdt de quarks bijeen in protonen en neutronen en is ook verantwoordelijk voor het binden van protonen en neutronen in de kern. Elektromagnetische krachten (tussen positieve en negatieve ladingen) zijn ook belangrijk in een atoom.

De sterke en de elektromagnetische wisselwerking zijn dus van belang bij radioactiviteit.

Daarnaast zijn er ook processen (bevoorbeeld beta-verval, waarbij een neutrino wordt omgezet in een proton + een elektron + een neutrino) via de zwakke wisselwerking.

Zowel de sterke, de zwakke, als de elektromagnetische wisselwerking spelen dus een rol bij radioactief verval.

Groetjes,

Philippe
Natuurkundige Vrije Universiteit Brussel & Iowa State University

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be