Wat is de herkomst van het woord 'therapie'?

Marjolein, 37 jaar
1 november 2011

In de etymologische woordenboeken kom ik bij een aantal griekse woorden die betekenen: dienen, genezen. Maar er wordt ook gesteld dat het een tweeledig woord is. Betekent dit een samenstelling uit twee woorden, zo ja, welke en wat zijn die betekenissen? Is er bekend wanneer dit woord voor het eerst werd gebruikt en zo ja, in welke taal (en in welke betekenis)? Grieks/Latijn, combinatie van twee woorden (ther -daar en hapsis/haptein -bevestigen?)

Antwoord

Het woord therapie is het Oudgriekse woord θεραπεία dat "dienst, zorg" betekent, wordt gebruikt in verband met de cultus van de goden, meer algemeen met betoonde diensten, ook met betrekking tot medische zorgen, kweken van planten, enz. De etymologie van het woord is onduidelijk. Het woord θεραπεία is morfologisch een afleiding en geen samenstelling uit twee verschillende woorden. Het behoort tot de woordfamilie van θέραψ, een woord dat mogelijk verwant is met het Hettitische 'tarpan-'.

Zie verder P. CHANTRAINE, Dictionnaire étymologique de la langue grecque. Histoire des mots. Avec un Supplément. Paris, Klincksieck, 1999, p. 430-431.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw