Uitgaande van zeewater met de gemiddelde saliniteit.
Graag zou ik een tabel willen zien die van 0km t/m 11km met stappen van 1km het verschil in dichtheid van het zeewater laat zien. Met daarbij ook de gemiddelde temperatuur.
Ik ben bezig met afstuderen, maar ik kan nergens antwoord op mijn vraag vinden.
Alvast bedankt voor het antwoord!
Beste Mark,
de reden waarom je moeilijk een antwoord kan vinden op deze vraag, heeft 2 redenen:
1) Men kan ervan uitgaan dat de dichtheid van water toeneemt met de diepte, in de veronderstelling dat dit enkel druk-gerelateerd is. Echter bestaat de oceaan uit verschillende watermassa's, met verschillende brongebieden. Grofweg, bestaan er 4 grote waterlagen:
(1) Thermokliene waters: bovenste 10-tallen meters water, afhankelijk van lokale klimatologische factoren. Diepte is dan ook seizoenaal afhankelijk.
(2) Oppervlaktewaters: tussen 100 en 500 m waterdiepte, beperkt tot de grote bekkens en afhankelijk van lokale klimatologische factoren (maar uitgemiddeld over een lange termijn)
(3) Intermediaire waters: 500-2000 m, zoals bijvoorbeeld het Middellandse Zeewater dat uitstroomt in de Atlantische Oceaan
(4) Diepe watermassas: 2000- ...
Het is vooral deze laatste "bottom-hugging" watermassa die de dichtheid, temperatuur, saliniteit etc zal bepalen van het water dat over de diepe zeebodem stroomt. Je duidt ook correct aan dat dit gekoppeld is aan saliniteit en temperatuur. Met andere woorden, de dichtheid van water op de zeebodem op een bepaalde diepte is niet overal dezelfde... Gelukkig bestaan er databanken en compilaties die dit weergeven over de ganse oceaanbodem (en ook doorsneden). Zie de tekst en de bijgevoegde links.
2) 11 km diepte is niet zo maar een gekozen getal, vermoed ik... dit is het diepst gemeten punt van onze oceanen, met name de "Challenger Deep", ten zuiden van het eiland Guam. Dit is niet gemakkelijk te meten, want je moet een sonde tot aan de bodem krijgen... en blijkbaar is dat recent ook uitgevoerd (zie bijgesloten artikel). Let wel op; de dieptes worden in druk weergegeven, niet in meter (maar er is een lineair verband tussen beide). De dichtheid wordt weergegeven in "potentiele dichtheid", dit is de dichtheid van het water ten opzichte van een referentieniveau (0 dbar), met een zo min mogelijke invloed van hydrostatische druk. Dit wordt uitgedrukt in sigma waarden (zijnde de gemeten waarde - 1000 kg/m³)
Met andere woorden; de dichtheid op 11 km is 1062.4 kg/m³, naast een saliniteit van 34.7 (dimensieloos) en een potentiële temperatuur van 1°C.
Je kan de grafieken van het artikel bekijken voor meer info en detail.
Met vriendelijke groeten,
David Van Rooij
Renard Centre of Marine Geology, Vakgroep Geologie & Bodemkunde, UGent
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.