Hoeveel percent van het Egypte is er al ontdekt?

Peter, 42 jaar
22 oktober 2011

Ik ben al verschillende malen naar Egypte geweest.
Heb mij laten vertellen dat er nog maar één percent zou opgeraven zijn .
Aangezien de omvang van het land zou ik junnen geloven dat er nog heel veel onder het zand steekt maar nog 99 percent lijkt mij toch heelveel. Is dit juist?

Antwoord

Beste Peter,

het zal zelfs nog minder zijn. Wat er tot ons komen als archeologische bronnen zijn slechts een staal van een staal van een staal van wat er ooit bestaan heeft. Ten eerste werd niet alles wat ooit bestaan heeft, bewaard (eerste staal): heel wat zaken werden gerecycleerd of afgebroken. We moeten het dus doen met die dingen die dit proces doorstaan hebben.

Dan hebben we de bewaringsomstandigheden: niet alles wat als archeologisch object had kunnen bestaan, is tot ons gekomen, omdat archeologische materialen niet het eeuwige leven hebben. (tweede staal). Enkel steen en aardewerk blijven in de meeste omstandigheden vrij lang bewaard al moet er hier aan toegevoegd worden dat de droge hete omstandigheden bacteriële activiteit hebben tegengehouden. Van alles wat bewaard wordt in de bodem en in het landschap, wordt slechts een deel teruggevonden doordat er werken zijn of archeologisch onderzoek gebeurt (derde staal) waarbij we dan nog moeten rekening houden met het gegeven dat in Egypte gedurende lange tijd enkel gezocht werd naar tempels en begraafplaatsen en dat er pas sinds de laatste decennia ook aandacht is voor "gewone" nederzettingen en andere aspecten als religie en macht. (eigenlijk is dit een vierde staalname).

Ten slotte zien wij als publiek maar een deel van het onderzoek: het meest in het oog springende en spectaculaire, terwijl de magazijnen dus vol liggen (vijfde staal).
Nu, in zones met intense bouwactiviteit, zoals Caïro, is de erosie van het archeologische materiaal erg groot en daar verliezen we dus heel wat. Het is dus moeilijk te zeggen hoeveel er nog overblijft, maar wel zeker is dat we maar een fractie weten van wat er ooit bestaan heeft.

Met vriedelijke groet, Prof. Dries Tys, archeoloog VUB

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Dries Tys

Archeologie, Geschiedenis

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be