Wordt onze evolutie beïnvloed door egoïsme, misdaad,...?

Hendrik, 26 jaar
22 oktober 2011

In de evolutieleer hebben we gezien dat organismen met een bepaalde "sterke" eigenschap meer kans hebben om hun genen succesvol door te geven. Als we dit feit overdenken, is het niet zo dat in een maatschappij zoals de onze zaken zoals egoïsme, criminaliteit, fascisme, nijd ook "sterke" eigenschappen zijn.

Een samenleving die gedreven wordt door dergelijke eigenschappen zijn over het algemeen geneigd om succesvoller te zijn dan andere vredelievende samenlevingen. Het rijke egoïstische, vervuilende westen is succesvoller dan natuurminnende aboriginals en indianen.
In een "standaard"- samenleving zal het altijd de agressieve Hitler, Pinochet, Napoleon zijn die het roer neemt en nooit de vredelievende Ghandi, Dalai lama of moeder Theresa. Bijgevolg zijn de succesvollere individuen toch ook beter in staat om hun genen door te geven (moeder Theresa is hierbij geexcuseerd)?

Kortom: gaat de samenleving over een miljoen generaties er één zijn van agressie en haat. Of gaan we toch uiteindelijk een everybody-happy-cultuur worden uitgaande van onze huidige waarden en normen.

Antwoord

Beste,


Ik denk niet dat Hitler of Napoleon meer kinderen hebben gehad dan Ghandi (voor zover ik weet heeft de Dalai Lama geen kinderen, maar dat is een andere zaak). Dus kunnen zij hun genen niet beter hebben doorgegeven.
Het zijn immers diegenen die het grootste aantal kinderen ter wereld brengen, en zorgen dat ze opgroeien tot ze zelf kinderen kunnen hebben, die het meest hun genen verspreiden en de evolutie van de soort beïnvloeden.

Daarnaast is het zo dat Hitler of Napoleon misschien heel vredelievende mensen waren geweest indien ze in een ander gezin, andere omgeving, enz waren opgegroeid. Daarmee wil ik zeggen dat aspecten als agressie en haat vooral te controleren zijn door opvoeding, cultuur, maatschappij.

Anderzijds is het zo dat mensen aangeboren neigingen hebben om tot een bepaalde groep te behoren en de anderen die niet tot dezelfde groep behoren, uit te sluiten, haten en bestrijden. Maar weer eens, als mens moeten we via onze cultuur, moraal en maatschappelijke regels deze "dierlijke instincten" weten te bedwingen. Zoniet zal er misschien geen samenleving meer zijn over een miljoen generaties. 

Ten slotte, het is onmogelijk te voorspellen hoe onze soort er zal uitzien binnen 20 miljoen jaar, als ze dan nog bestaat. Onze soort bestaat amper 100-200.000 jaar.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be