Waarom moet de jury (Assisen) met 8 op 12 akkoord zijn?

Jo , 43 jaar
20 oktober 2011

Beste,

Waarom moet de jury (Assisen) met 8 op 12 akkoord zijn? Ik hoorde dat dit is omdat er later (zelfs jaren nadien) een jurylid kan terugkomen op zijn beslissing.

Klopt dit? Waar kan men dat vinden? (in de Wet)

Antwoord

Beste Jo,

Uitgangspunt van ons systeem is het vermoeden van onschuld. Bovendien moet een rechtstaat vermijden van een onschuldige te veroordelen. Daarom zijn er strenge regels over de beslissing van de jury.

Indien 6 van de 12 leden zeggen dat de beschuldigde schuldig is en de 6 anderen zijn van mening dat hij onschuldig is, dan zal hij worden vrijgesproken (artikel 331 Wetboek van Strafvordering).

Indien 7 van de 12 leden zeggen dat de beschuldigde schuldig is en de 5 anderen zijn van mening dat hij onschuldig is, dan komen de 3 professionele rechters van het hof van assisen aan de beurt. Als zij het niet eens zijn met de meerderheid van de jury, dan zal de beschuldigde worden vrijgesproken (artikel 335 Wetboek van Strafvordering).

Vanaf er 8 juryleden zijn die vinden dat de beschuldigde schuldig is, dan zal hij ook worden veroordeeld.

Een jurylid kan niet terugkomen op zijn beslissing. Daarmee hebben deze regels dus niets te maken. De stemming binnen de jury is trouwens geheim, dus er op terugkomen is sowieso onmogelijk.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw