Hoeveel weegt de aarde?

miel, 10 jaar
19 mei 2008

Hoeveel weegt de aarde ongeveer (kg)?

Antwoord

Eigenlijk vraag je je af wat de massa is van de Aarde.
Gewicht en massa betekenen eigenlijk niet het zelfde. Beeld je gewoon in dat je op een weegschaal staat in een lift. Wanneer denk je dat de weegschaal het hoogste getal gaat aangeven? Omhoog of omlaag? Wanneer de lift omhoog schiet, treedt er een versnelling op. Je gaat meer druk uitoefenen op de weegschaal. Het gevolg is dat je meer weegt. Schiet de lift omlaag (weer een versnelling), dan wordt je eigenlijk een beetje van de grond gelicht. Je weegt plots iets minder. Je gewicht verandert constant in de lift, maar is je massa veranderd?
Denk ook aan de ruimtevaarders die in gewichtsloze toestand rondzweven in de ruimte. Hun massa is nog steeds hetzelfde, maar op die massa wordt er geen zwaartekracht meer uitgeoefend. Als zij op de weegschaal zouden gaan staan in de ruimte, zouden ze niets wegen.
Dat is de theorie!
Nu de Aarde. Hoe bepalen we de massa? De massa is het product van het volume en van de dichtheid van het materiaal. Dus we moeten het volume en de gemiddelde dichtheid van de Aarde kennen.
De gemiddelde dichtheid van de Aarde is ongeveer 5,5 gram per kubieke centimeter (g/cm3).
En nu het volume: dat kan je zelf uitrekenen als je weet dat de Aarde een bol is met een straal van ongeveer 6371 km. Uiteindelijk kom je aan een volume van ongeveer 1.000.000.000.000 kubieke kilometer (km3) of 1 biljoen kubieke kilometer.
Als je beide nu vermenigvuldigt (rekening houdend met de eenheden!) kom je aan een massa van bijna 6000 triljard kilogram, dat is een 6 gevolgd door 24 nullen: 6.000.000.000.000.000.000.000.000 kg.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. Manuel Sintubin

Tektoniek Geodynamica Aardbevingsgeologie Aardbevingsarcheologie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw