Wat is het centrum van het heelal? En is het heelal bolvormig?

Olivier, 18 jaar
8 augustus 2011

Als het heelal uitdijt en men het moet aanschouwen als een ballon, dan is er toch een centrum dat niet verschuift? Waar? En waarom is het zeker dat het als een ballon moet aanschouwd worden, want het ontstond door een explosie waarbij de entropie oneindig hoog is. Waarom zou men dan aannemen dat het een vorm van een ballon heeft en niet kriskras, wiillekeurig?

Antwoord


Deze vraag is - op verschillende manieren - al talloze keren gesteld en beantwoord op dit forum, bvb.
http://www.ikhebeenvraag.be/wetenschapper/vraag3.jsp?id=17578

Kort samengevat: in dat beeld is het heelal het oppervlak van de ballon, en is de straal de tijdsrichting.  Een drie (1+2) dimensioneel beeld voor een vier (1+3) dimensionele ruimte-tijd.  We kunnen ons immers slechts in drie dimensies iets voorstellen, en als we een dimensie reserveren voor de tijd hebben we er maar twee meer over voor de ruimte.  Een ruimtelijk centrum op het oppervlak van de ballon bestaat niet, zoals geen enkele stad op Aarde zich centrum van de wereld mag noemen.

Waarom stellen we dat oppervlak zo glad voor, en niet met bergen?  Omdat we vaststellen dat de ruimte er in alle richtingen hetzelfde uitziet.  Dat willekeurige dat u verwacht, zien we juist niet.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw