Wat gebeurt er met objecten die de zon naderen?

Eric, 48 jaar
5 augustus 2011

Ik lees dat de 'Solar Dynamics Observatory' van NASA beelden van een 'botsing' tussen de zon en een komeet heeft vastgelegd.
Nu is de oppervlakte van de zon relatief koel (5000 graden) t.o.v. de corona waar het heter dan 1 miljoen graden kan worden.
Moet het daarom niet zo zijn dat dergelijke kleine hemellichamen eenmaal in de buurt van de corona in vloeibaar magma veranderen en misschien uiteindelijk zelfs overgaan in de scheikundige elementen waaruit ze zijn opgebouwd voordat ze uberhaupt de oppervlakte van de zon bereiken?

Antwoord



Dag Eric,

Temperatuur is nog iets anders dan warmte. Het verschil tussen beide is ook duidelijk voor water tegenover lucht. Je kent die waarschuwing misschien: water van zestig graden brandt als vuur. Terwijl je in een sauna toch warme (droge) lucht kan verdragen van zelfs meer dan honderd graden. Dit komt omdat lucht veel ijler is dan water en dus veel minder warmte overdraagt, zelfs bij een hogere temperatuur. Om diezelfde reden is de hoge temperatuur van het ijle gas rond de zon maar een vrij abstract gegeven. Die temperatuur wordt bereikt doordat geladen deeltjes gaan versnellen in een magnetisch veld, terwijl massieve voorwerpen zo'n hoge temperatuur waarschijnlijk heel snel terug zouden wegstralen naar de omgeving. Zeker een voorwerp dat maar vrij kort door die zone passeert zal maar weinig beïnvloed worden door zo'n ijl gas.

groeten,

Ward

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be