Waarom eet de mens alleen vlees van planteneters?

Willy, 54 jaar
31 juli 2011

In het algemeen eten wij als mens alleen vlees van dieren die op hun manier planteneters zijn, en niet van vleesetende dieren. Is hier een verklaring voor?

Antwoord

Beste Willy,

In het algemeen heb je gelijk: de mens eet vooral herbivoren - al zijn er zeker bij de moderne mens (wij, vandaag) een hoop uitzonderingen, bijvoorbeeld zalm, snoek, en (in China) hond.  Herbivoren kan je gemakkelijk opkweken met plantaardig voedsel, voor carnivoren heb je dieren nodig die op hun beurt weer moeten gekweekt of gevangen worden.  Dat is een extra stap en dus (economisch en ecologisch) inefficiënt.  Zo heb je voor de aanmaak van 1 kg gekweekte zalm 4 à 5 kg vis nodig (wildvang).

Als we het iets breder bekijken komen we al snel uit bij de voedselpiramide.  Onderaan staan de primaire producenten (vooral planten).  Planten vertegenwoordigen op aarde een zeer grote biomassa.  Daarboven staan de primaire consumenten (herbivoren) - zij eten de primaire producenten.  Boven de primaire consumenten staan de secundaire consumenten: carnivoren.
Het overzetten van energie van het ene niveau naar het andere is laag: 10% is een vuistregel. 
Dat verklaart waarom er veel minder carnivoren zijn dan herbivoren.  Als je op safari gaat zal je overal gazelles zien maar slechts heel af en toe een jachtluipaard.

Dus ook in de natuur is er veel meer vlees van herbivoren beschikbaar dan van carnivoren.

Hoe hoger je staat op de voedselpiramide, hoe meer biomassa je ultiem verbruikt om aan je voedselbehoefte te voldoen.  Als je een veld hebt dat groot genoeg is om gewassen te telen voor het levensonderhoud van honderd mensen, en je kweekt daar dieren op, dan kan je met die dieren maar tien mensen voeden.  Gebruik je die dieren als voer voor andere dieren, dan kan je met dat stuk grond uiteindelijk maar één persoon voeden.

Mogelijk zijn er nog andere redenen waarom wij sinds lang weinig carnivoren eten, zoals het feit dat ze misschien moeilijker te vangen zijn (carnivoren zijn dikwijls sneller dan herbivoren).

Beste groeten,
Kristiaan D'Août

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Kristiaan D'Aout

Biologie, biomechanica, primatologie, voortbeweging


Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw