Is het mogelijk om voedsel digitaal te verzenden/printen?

Martijn, 21 jaar
24 juli 2011

Een vriend van mij vertelde me onlangs dat het in de nabije toekomst mogelijk gaat worden om voedsel af te drukken. Hij denkt zelfs dat het mogelijk is om via een soort van "internet" voedsel digitaal te verzenden.

Ik kan dit moeilijk geloven.

Antwoord

Je hebt gelijk om je vriend niet te geloven. Twee keer zelfs.

Ten eerste: voedsel printen is geen toekomstmuziek, dat kan nu al. Sommige bakkers kunnen je een taart presenteren met op de glazuurlaag eender welke foto, en op chocolaatjes in sjieke café's zie je wel eens een eetbare tekst of logo gedrukt. Die dingen worden gemaakt met een ietwat aangepaste aloude inktjet-printer, die geen inktdruppeltjes spuit, maar een eetbare vloeistof, zoals (gekleurde) suikersirioop of vloeibare chocolade.

Ten tweede: voedsel digitaal verzenden zal niet lukken. Omdat "digitaal" per definitie betekent: alleen bestaand uit ja/nee signalen. Voedsel is materie, en niet omzetbaar in een verzameling ja's en nee's, zoals informatie. Je kunt dus wel informatie óver voedsel digitaal verzenden, zoals de stuursignalen voor zo'n voedselprinter, of voor andere machines die op bestelling het voesel produceren dat je wenst, maar het voedsel zelf kun je niet via digitale kanalen verzenden. Voedsel bestaat uit materie, en die zul je nog een hele tijd via de klassieke transportkanalen moeten blijven verzenden. Op zijn minst tot de wetenschappers een werkend exemplaar van de 'beam me up, Scotty' ontwikkeld hebben, maar dat kan nog wel even duren. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Pieter Van Dooren

wetenschapsjournalist met brede kennis

Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen
Nationalestraat 155 2000 Antwerpen
http://www.itg.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw