Hoe word je astronaut?

Karolus, 13 jaar
18 juni 2011

Als je astronaut wilt worden, moet je dan goed zijn in bepaalde vakken? Moet je een speciale opleiding volgen?

Antwoord

De huidige astronauten kan je in twee groepen onderverdelen.

Een eerste groep zijn militaire luchtmachtpiloten, dikwijls testpiloten, die geselecteerd werden om hun grote kennis en vaardigheden als piloot. Vrijwel altijd hebben deze tijdens hun militaire opleiding ook een opleiding als ingenieur gehad. Frank De Winne is daar een voorbeeld van.

Daarnaast heb je ook wetenschappers (ingenieurs, natuurkundigen, biologen, artsen...) die veelal in het kader van hun opleiding als astronaut ook nog een pilotenopleiding krijgen. Dirk Friomout is daar dan weer een voorbeeld van.

Beide soorten astronauten zullen dus tot op zekere hoogte elkaars vaardigheden moeten aanleren tijdens hun opleiding. 

Astronaut kan je nergens op voorhand leren, om daarna te gaan soliciteren. Je wordt eerst geselecteerd en daarna opgeleid.

Je begrijpt dat je daarenboven ook perfect gezond moet zijn, fysisch sterk genoeg, maar ook geestelijk sterk genoeg om de spanning aan te kunnen. Je moet heel goed in team kunnen werken, snel kunnen reageren op onvoorziene omstandigheden.

En natuurlijk moet je dus goed zijn in wetenschappen (wiskunde, natuurkunde, biologie...) en in techniek (electronica, mechanica...).  Een richting met veel wiskunde in het middelbaar is dus aan te raden, gevolgd door een wetenschappelijk universitair diploma, een ingenieursdiploma, een diploma geneeskunde of een opleiding aan de militaire school in Brussel. 

Veel succes!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw