Hoe goed isoleert aluminium?

Gert , 32 jaar
15 juni 2011

Ik ben van plan aluminium raamprofielen te kopen (http://www.aluminium-raamprofielen.be), maar nu vroeg ik me af hoe goed deze nu eigenlijk isoleren?

Antwoord

Dag Gert,

om je vraag te beantwoorden wil ik graag beginnen bij de thermische geleidbaarheid van materialen (ook wel de lambda-waarde genoemd). Dit getal geeft aan hoe goed/snel een materiaal warmte gaat geleiden. Als we de typische materialen voor ramen met elkaar vergelijken dan krijgen we het volgende:

aluminium: 230W/mK
hout: 0,3 W/mK
PVC en alle andere kunststoffen: 0,1-0,2 W/mK

Aluminium (zoals alle metalen) geleidt de warmte dus enorm veel beter dan hout of PVC. Mochten raamprofielen dus enkel uit volle staven gemaakt worden dan zal een aluminium raam heel slecht isoleren. Alle warmte die je binnenin je huis hebt zou dan meteen naar buiten getransporteerd worden via de raamprofielen.


Om dit op te lossen bestaat er echter een "truc". Raamprofielen bestaan nooit uit volle staven maar wel uit holle staven. Men spreekt bij ramen vaak over "kamers". (bvb. een 5-kamer profiel). Bij aluminium ramen zorgt men er bovendien voor dat er geen rechtstreeks contact is via een aluminiumverbinding tussen binnen en buitenzijde van het raam. Als je de figuur op het titelblad van de pdf op de volgde link bekijkt zal het je duidelijk worden:

http://www.aluminium-raamprofielen.be/sites/default/files/Vensters%20AWS%2070.pdf

De lichtgekleurde delen op deze figuur zijn aluminium. deze worden van elkaar gescheiden door de zwarte materialen. Dit zijn typisch rubberachtige kunststoffen met een lage warmtegeleiding (en bovendien kan je hiermee een dichting tegen wind voorzien).  Op deze manier zorgt men er dus voor dat Aluminium raamprofielen ook goed isoleren.

Als je nu moet kiezen tussen hout, pvc of aluminium voor de ramen dan denk ik dat die op het gebied van thermische isolatie nagenoeg even goed scoren. Op het vlak van onderhoud, kostprijs, visueel uitzicht, maximale overspanning,...

hopelijk heb ik je hiermee wat vooruit geholpen

via google(afbeeldingen) kan je zeker meer vinden via:
thermal conductivity/ thermische geleidbaarheid
5 kamerprofiel

misschien leuk om eens over na te denken: Een sauna wordt altijd in hout gemaakt. Als het in een sauna 80°C is zal je zonder nadenken op die planken gaan zitten. Zou je dit ook doen mocht diezelfde sauna in aluminium gemaakt worden?....


groeten
Bart

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ing Bart Buffel

industriƫle chemie, kunststofverwerking, eigenschappen en structuur van kunststoffen

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw