Kan je op voorhand weten dat er een 'reuze' maan gaat zijn?

Elias, 17 jaar
15 juni 2011

Ik heb ooit eens toen ik klein was de maan gezien, en hij was roodgloeiend en reusachtig. Ik zou dat nog eens willen zien. Hoe kan ik weten wanneer dat nog eens voorvalt?

Antwoord

Eerst en vooral, die REUZE-maan wordt in de kranten erg overroepen. Er wordt gedaan alsof de maan veel groter zou zijn, maar dat is niet correct. Een reuze-maan is in diameter slechts 10 procent groter dan wat ze gemiddeld is. Dat is gewoon een wetenschappelijk feit. Dus moet je al goed kijken om het verschil te zien. Tien procent is echt niet veel, en volgens mij zeker niet de media-heisa waard die eraan besteed wordt. Een beeld waar je de "normale" maan en de supermaan naast elkaar ziet vind je op:

http://en.wikipedia.org/wiki/Supermoon

op de afbeelding rechts bovenaan.
Geef toe, het is het vernoemen niet waard!

Er is ook geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de supermaan zou verantwoordelijk zijn voor allerlei natuurrampen op aarde, dus ook niet voor de jongste aardbeving in Japan. Het is immers niet omdat twee zaken gelijktijdig gebeuren dat er ook een oorzakelijk verband tussen de twee bestaat. Overigens komt de maan gewoon elke 28 dagen eens dichter bij de aarde, alleen valt dat niet altijd samen met een volle maan.

Een 2de effect kan misschien ongewild uw geheugen wat kleuren. Je spreekt van een roodgloeiende bol, dus vermoed ik dat de maan heel laag op de horzon stond. Het is een bekend feit dat de mensen een maan die vlak boven de horizon staat als groter ervaren dan een maan hoog aan de hemel. Dat is een vorm van gezichtsbedrog natuurlijk, want in een paar uur tijd kan de maan niet plots verder of dichter bij de aarde komen. Maar toch LIJKT de maan dan groter te zijn.

Kan men dat op voorhand berekenen? Zeer zeker : de baanbewegingen van de maan zijn met een enorm grote nauwkeurigheid gekend. De volgende supermanen zijn op:

  • 14 november 2016
  • 2 januari 2018
  • 21 januari 2023
  • 25 november 2034
  • 13 januari 2036
Dan valt een volle maan samen met een kortste afstand tot de aarde, die op zich elke 28 dagen voorkomt.
Maar nogmaals, 10 procent groter in diameter is nu niet direct "super" te noemen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof.dr. Paul Hellings

Vakgroep Wiskunde, Fac. IIW, KU Leuven

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw