In de media horen en lezen we dat het broeikaseffect veroorzaakt wordt door een belangrijke toename van CO2 die ervoor zorgt de aarde en de atmosfeer minder warmte kunnen afgeven omdat o.a. die CO2 dit tegenhoudt.
Als we ervan uitgaan dat de lucht (atmosfeer) bestaat uit een aantal bestanddelen zoals, zuurstof, stikstof, koolstof... en als we aannemen dat de verhoogde concentratie van CO2 in hoofdzaak ontstaan zou zijn door menselijke activiteit, o.a het verbranden van koolstofhoudende materie. Dan vraag ik me af hoe het dan zit met het bestanddeel O2 in de atmosfeer. De creatie van die CO2 is nl. ontstaan door verbranding waarbij o.a. twee atomen O en één atoom C zijn samengebracht. Is er dan op vandaag een even belangrijke daling aan het bestanddeel O2 waar te nemen in de atmosfeer?
Beste Jan,
De atmosfeer bestaat voor 78% uit stikstof, voor 21 % uit zuurstof en voor 1 % uit minderheidsgassen waaronder ook CO2 (momenteel ongeveer 0,036% (=360 ppm)). Sinds fossiele brandstoffen intensief worden gebruikt, worden er grote hoeveelheden koolstof uitgestoten. Zoals in Figuur 1 is waar te nemen is sinds de jaren 1800 de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer drastisch toegenomen.
De laatste decaden zijn heel precieze metingen van de zuurstof/stikstof verhouding uitgevoerd. In Figuur 2 worden deze verhoudingen weergegeven vanaf 1991. Hierbij worden seizoensgebonden veranderingen (door fotosynthese en uitwisseling van O2/CO2 met de oceanen) en veranderingen op lange termijn (dalende trend in de curve) waargenomen. Deze langetermijnsveranderingen kunnen worden toegewezen aan de verbranding van fossiele brandstoffen. Uit de curve kan worden afgeleid dat de totale zuurstofconcentratie sinds 1991 met 0.0003% is gedaald. Dit komt overeen met 3 x 109 ton zuurstof verbruikt bij de verbranding van fossiele brandstoffen per jaar! Aangezien 21% zuurstof aanwezig is in de atmosfeer, zal de zuurstofreserve niet snel opraken. De atmosferische veranderingen zijn dus ook waar te nemen aan de hand van de zuurstofconcentratie.
Vriendelijke groet,
Frederik
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.