De Europese emissierechten-markt was tijdens economisch zware tijden in 2006 ingestort. Waarom is dit vanaf 2010 tot nu, onder het blijkbaar hetzelfde scenario niet gebeurd?

Bram, 25 jaar
7 juni 2011

Antwoord

Beste Bram,


Het klopt dat de prijs van emissierechten in het Europese emissiehandelsysteem in 2006 ingestort is en de marktprijs ongeveer nul was tot eind 2007. En momenteel is de prijs vrij stabiel rond de 15€.
Ik heb twee plaatjes van het prijsverloop van emissierechten toegevoegd onderaan, eentje van fase1 (2005-2007), de ander van fase2 (2008-2012). 
Waarom dat verschil? Wel, om te beginnen is de prijs in 2006 naar nul gegaan niet omdat er een economische crisis was, maar wel omdat er gewoon teveel emissierechten in de markt waren. Het aanbod was te groot in vergelijking met de vraag. De vraag naar emissierechten bij een prijs van nul was nog altijd groter dan het aanbod van rechten. Er was geen schaarste en zoals je weet is de prijs van een goed op een markt een signaal van hoe schaars het goed is.
En waarom was er dan een overaanbod? Dat had te maken met hoe het systeem in mekaar zat waarmee emissierechten werden uitgedeeld. In de eerste fase (2005-2007) mochten de individuele lidstaten van de EU zelf kiezen hoeveel rechten ze uitdeelden aan hun eigen industrie. En dus hebben de meeste landen hun eigen industrie royaal van emissierechten voorzien omdat ze bang waren voor verlies van competitiviteit van hun thuisindustrie. De controle van de EU commissie op het uitdelen was zwak en vandaar een groot overaanbod van rechten.
In de tweede fase (2008-2012) mogen de individuele landen nog steeds emissierechten uitdelen aan hun industrie maar nu is de EU commissie veel strenger aan het toekijken. Er is maw wel een schaarste van emissierechten momenteel. Die schaarste was wat minder nijpend tijdens de crisis van 2008-2009 maar er is nooit een echt overschot aan rechten geweest in fase 2. Vandaar een positieve marktprijs. Je ziet mooi in plaatje fase2 dat de prijs eind 2008 van 25€ inzakte naar ongeveeer 10€ maar daarna terug naar 15€ steeg. 
En, om je gerust te stellen, tussen 2013 en 2020 zal de EU commissie het uitdelen van emissierechten zelf doen, de lidstaten zullen daar dan niets meer over te zeggen hebben. En de commissie heeft het pad al uitgetekend, er zal schaarste zijn en men verwacht een prijs van 30 à 40€/ton CO2.

Met vriendelijke groeten

Johan Eyckmans
Hogeschool-Universiteit Brussel HUB
Warmoesberg 26, 1000 Brussels
Johan.Eyckmans@HUBrussel.be
www.hubrussel.net/cedon/JohanEyckmans

[endif]

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw