Wat gebeurt er met de culminatiehoogte van de zon in een schrikkeljaar?

Jarne, 17 jaar
28 mei 2011

De culminatiehoogte (hoogste punt van de zon) verschilt van dag tot dag (op 21 juni het hoogst, op 22 december het laagst). Maar in een schrikkeljaar voegen we een dag bij het jaar, waardoor er ipv 365 dagen 366 dagen zijn. Gaat de zon in zo'n jaar ook op 21 juni haar hoogste punt van het jaar bereiken of gaat dat dan een dag eerder of later gebeuren? Er is immers een dag bijgevoegd?

Antwoord

De aarde draait rond de zon in 365.256363004 dagen, en komt dus ook elke 365.256363004 dagen in haar punt van hoogste culminatie, het solsititium in juni. Dat is de natuur.

De kalender is een uitvinding van de mens, en de aarde trekt zich daarvan natuurlijk niets aan, vandaar dat wij onze kalender hebben moeten aanpassen aan het humeur van de aarde. Het "probleem" is nu juist dat de tijd die de aarde neemt om rond de zon te draaien geen geheel aantal dagen is, maar wel het getal hierboven, dus afgerond 365.25 dagen. Vandaar dat we elke vier jaar eens een extra dag bijeengespaard hebben, de schrikkeldag op 29 februari.

Kijk eens op de tabel die je vindt op :

http://en.wikipedia.org/wiki/Solstice

in de kolom "solstice june".
Je ziet dat het tijdstip van solstitium elk jaar zo'n kwart dag opschuift (circa 6 uur erbij), maar om de vier jaar zorgt de schrikkeldag ervoor dat de kalender weer klopt. Van zodra het solstitium in de buurt van 21 juni 's avonds laat gekomen is, verspringt het weer naar 's morgens, of zelfs naar 20 juni 's avonds. Dit gebeurt tijdens het schrkkeljaar.

Maar het is dus wel degelijk de kalender die zich schoksgewijs om de vier jaar moet aanpassen aan de perfecte regelmaat van de aarde.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof.dr. Paul Hellings

Vakgroep Wiskunde, Fac. IIW, KU Leuven

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be