Welke Belgen zijn er allemaal juridisch onschendbaar in binnen- en buitenland?

Sara, 19 jaar
18 mei 2011

In het licht van de affaire Dominique Strauss-Kahn vroeg ik me af welke Belgen (ik bedoel welke functies, niet de persoonsnamen) er allemaal juridisch onschendbaar zijn in binnen- en buitenland?
Zijn bv. federale ministers, senatoren, kamerleden onschendbaar in het buitenland? En Vlaamse parlementsleden en ministers? En Belgen in een organisatie als het IMF,...?

Antwoord

Onschendbaarheid geldt voor een aantal publiekrechtelijke functies, telkens op een aparte wijze:

Uit de Belgische Grondwet volgt dat
- parlementsleden immuniteit genieten op gebied van meningsuiting, wanneer deze geuit wordt binnen hun functie. Ook zijn zij onschendbaar, tenzij betrapping op heterdaad. Het parlement kan beslissen de onschendbaarheid op te heffen en aldus mogelijk te maken dat een parlementslid vervolgd en berecht kan worden.
- ministers genieten een soortgelijk statuut wat immuniteit en onschendbaarheid betreft. Ook hier kan het parlement toestemming geven tot berechting.
- deze regels kan je ook toepassen op de leden van de diverse deelstaatparlementen en -regeringen in België.

internationale functies zijn wat hun statuut betreft afhankelijk van de organisatie waar zij bij betrokken zijn. Voor de EU bijvoorbeeld, zijn de regels met betrekking tot onschendbaarheid vastgelegd in het Verdrag.


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt geco├Ârdineerd door EOS vzw