Vorige week ben ik op reis geweest naar Senegal. Daar heb ik gezien dat bijna alle inwoners geel oogwit hebben. Mijn vader zei dat dat komt doordat ze hepatitis A hebben of gehad hebben en dat ze blijvende leverschade hebben waardoor de gemiddelde leeftijd laag ligt in die gebieden.
Ik schrok daar nogal van en daarom heb ik wat opgezocht over hepatitis A. Overal staat dat de gele ogen slechts tijdelijk zijn, dat er geen blijvende leverschade is en dat de ziekte na een paar weken over is.
Hoe zit dat nu eigenlijk?
Het is inderdaad weinig waarschijnlijk dat het hier om hepatitis A gaat: hep A is inderdaad een acute ziekte, d.w.z., komt snel op en duurt niet zo lang, maximaal enkele weken, zoals je goed hebt opgezocht. Je kunt dan wel gele ogen hebben maar je bent ook erg ziek met hoge koorts, moeheid enz... Hep A geeft ook nooit blijvende last, in tegenstelling tot Hep B: die vorm van geelzucht komt ook veel voor in Afrika en kan wel blijvende leverproblemen geven, o.a. gele ogen ('icterus').
Maar meest waarschijnlijk gaat het hier om een chronische irritatie van het oogbindvlies (de 'coniunctiva'), die zich inderdaad bij veel Afrikanen uit door een geelbruine verkleuring van het oogwit. Verder hebben die mensen daar weinig last van, en er kan ook niet veel aan gedaan worden, tenzij in een minder stofvrije omgeving gaan wonen. Maar da's niet voor iedereen mogelijk...
Dr. Ludwig Apers, Instituut voor Tropische Geneeskunde
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.