Wat zijn de taken en opleidingen van een chemisch analist?

Ann, 15 jaar
21 maart 2011

Welke opleiding moet je volgen om chemisch analist te worden?
In welke instellingen kan je dan werken?
Wat zijn de taken van een chemisch analist?

Antwoord

Dag Ann

Als je chemisch analist wil worden volg je best een opleiding professionele bachelor chemie. Dit kan je volgen in een aanntal hogescholen in Vlaanderen, zie de link naar het hogeronderwijsregister.

In welke instellingen kan je dan werken? De variatie is groot: bij overheidsinstellingen voor onderzoek op voedsel, water, lucht, ... in grote en kleine bedrijven, aan universiteiten, onderzoeksinstellingen, ... het lijstje is te lang om helemaal op te noemen.

Wat zijn de taken? Dat hangt sterk af van de job die je hebt. In een klein lab zal je alles moeten doen, van staalvoorbereiding over het bedienen van de apparatuur, het maken van oplossingen, berekeningen, tot rapportering. In grotere labs zijn de taken vaak meer gespecialiseerd.

Je hebt nog tijd om een keuze te maken maar ga maar eens kijken naar infodagen op hogescholen in je buurt. Kijk ook eens op hun website, daar vind je ook info over waar je kan terechtkomen na de opleiding.
Veel bedrijven/instellingen houden opendeurdagen, bijvoorbeeld in oktober bij de "Open bedrijvendag", op 21 en 22 mei zijn er dit jaar opendeurdagen bij veel chemische bedrijven naar aanleiding van 2011, het jaar van de chemie.

Met vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw