Kun je de gegevens van een digitale voicerecorder via een microfoon- of oortelefoonjack naar pc overzetten zonder kwaliteitsverlies

geert, 40 jaar
10 maart 2011

Ik zou mij een digitale voicerecorder willen aanschaffen. Deze heeft echter geen usb aansluiting. Hoe kan ik de gegevens toch naar pc overbrengen?

Antwoord

Dag Geert,

In theorie: Zonder kwaliteitsverlies kan je de opgenomen klanken niet overzetten.
In de praktijk: Afhankelijk van de kwaliteit van de audio-uitgang van je recorder en de ingang van je computer is het mogelijk om zonder hoorbaar verschil het geluid te kopiëren. Ik raad je wel aan om op 'lijnniveau' te kopiëren en niet op microfoon- of oortelefoonniveau.

Opmerking:
Je kunt niet zomaar microfoon-, lijn-, en earphoneconnecties mengen omdat de elektrische spanningen op lijnniveau ongeveer 0,3V zijn, microfoonsignalen hebben ongeveer 0,01V, en earphonesignalen hebben ongeveer 0,5V.

Niet alle laptops hebben lijnniveau-ingangen. Dit kan je oplossen door een externe geluidskaart op je laptop aan te sluiten. Een andere mogelijkheid is het lijnniveau verzwakken tot microfoonniveau. Als je voicerecorder geen lijnuitgang heeft, maar enkel een headphone-uitgang, kan je dit niveau ongeveer correct krijgen door het volume niet te hoog te zetten.

Met vriendelijke groeten,
Luc.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw