Bij muur- en rotsklimmen worden de vingers (pezen, gewrichten,..) sterk belast. Wat is echter het langetermijeffect hiervan? Krijg je op een bepaalde leeftijd rheuma zoals sommige beweren, of niet?
Beste Koen,
Er bestaat niet echt een consensus rond 'overbelasting' van de gewrichten en latere slijtage. "Te" is natuurlijk nooit goed en kan wel degelijk tot structurele schade leiden. Anderzijds: wat is "te"? Traditionele, non-sport geneeskunde zal voornamelijk rust en stoppen van sportactiviteit bepleiten, terwijl sportgeneeskunde een tijdelijke verminderde activiteit zal voorstellen tot herstel. Pezen en ligamenten (in sé hetzelfde) trainen minder snel bij dan spieren, waardoor een discrepantie kan ontstaan in het trainingsniveau tussen beide: dit leidt tot overbelasting of zelfs ontsteking. Kunst is dus de training op te drijven, trager dan de spieren nodig hebben, maar lang genoeg opdat pezen, ligamenten en kraakbeen genetisch kunnen hercoderen/adapteren. Dit aangepast materiaal (vb kraakbeen) blijkt van een meer belastbare kwaliteit te worden dan bij non-actieve mensen - dit is een recente vaststelling. Dit betekent dat het niet-bewegen waarschijnlijk eerder tot ouderdomsproblemen leidt dan het wel bewegen, met de hamvraag: wat is te veel??? Als je het lichaam de tijd laat rustig op te bouwen (zonder micro/macro lestels), is er in principe geen reden om aan te nemen dat dit op latere leeftijd tot problemen zou leiden.
Dirk Danschutter
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Itensieve zorgen kinderen - humanitaire rampen en veldhospitalen - weekmakers en plasticizers in medisch materiaal en het effect op het lichaam