Ik heb dit bot gevonden op het strand, weten jullie van welk dier het is?

jelle , 7 jaar
24 februari 2011

Op het strand heb ik dit bot gevonden, ik heb gezocht op internet maar kan niet vinden van welk dier het is, weten jullie dat?
Ik denk zelf dat het een kaakbeen is omdat er gaten inzitten waar de tanden misschien wel hebben gezten maar ik weet het niet zeker
groet en alvast bedankt
Jelle ( 7 jaar)

Antwoord

Beste Jelle,

mag ik je eerst alvast proficiat wensen met de manier waarop je deze vraag hebt aangebracht: Je voorziet een zeer duidelijke foto, voorzien van een meetlatje, en bovendien heb je zelf al wat opzoekingswerk gedaan en een zeer goede conclusie kunnen trekken. Heel mooi!

Het gaat hier inderdaad om een onderkaaksbeen, meer bepaald een linker kaaktak. Het is duidelijk afkomstig van een zoogdier omdat het uit één enkel bot is opgebouwd, en de vorm van de kaaktak en de inplanting van de tanden wijzen duidelijk richting carnivoor (vleeseter), gespecialiseerd in vis (grote tanden, zonder al te veel tussenruimte, met allen slechts 1 wortel).

De kaaktak moet het ook stellen zonder duidelijke 'processus angularis', een benig uitsteeksel ter hoogte van de kaakhoek achteraan. Hierdoor vallen overige typische vleeseters zoals de hond af uit ons lijstje van mogelijkheden.

Afgaande op de vindplaats,de vorm en grootte van de kaak en het uitsluiten van hondachtigen, kwam ik bij zeezoogdieren, meer bepaald zeehonden terecht.

Een korte vergelijking met onze eigen collectie doet vermoeden dat het hier gaat om de linker onderkaakstak van een grijze zeehond. In bijlage vind je een foto van de bewuste onderkaak uit onze collectie.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Pieter Cornillie

Veterinaire Morfologie: Embryologie incl. teratologie Anatomie Histologie

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt geco├Ârdineerd door EOS vzw