Wat gebeurt er als de ijskappen niet smelten ?

Tessa, 16 jaar
15 mei 2008

Iedereen is zo fel over de opwarming van de aarde, maar je moet toch blij zijn dat ijsbergen op de Noordpool en op Antartica smelten? Als ze niet zouden smelten, groeit op een gegeven moment toch die hele oceaan dicht en bereikt het ijs het land en dàn krijgen we pas een ijstijd. Dat klopt toch hé ?

Antwoord

Beste Tessa,

IJsbergen zijn afkomstig van ijskappen. Deze groeien meestal op land: Groenland, Alaska, Antarctica... en reiken ver tot in zee, maar ze rusten meestal nog op de ondiepe zeebodem. Wanneer de bodem echt diep gaat worden (dieper dan 1000 m), dan ga je geen ijskappen meer vinden. Dus ijskappen groeien van land naar zee.

Op zee ga je wel zee-ijs vinden, zoals op de Noordpool (dit is een toegevroren zee). En dit kan ook redelijk dik worden. Bij koudere periodes zoals ijstijden, gaan de ijskappen op land verder groeien en gaat het zee-ijs ook dikker worden en meer voorkomen.

We leven nu in een tussenijstijd. Ongeveer 2 miljoen jaar geleden zijn we in een periode gekomen waar afwisselend ijstijden en tussenijstijden voorkomen. Eén cyclus, van ijstijd over tussenijstijd tot het begin van de volgende duurt zo'n 100 000 jaar. Dus als het klimaat blijft zoals het nu is, komen we binnen enkele duizenden jaren in een nieuwe ijstijd terecht. Dus jij en je latere kinderen, kleinkinderen zullen dat nog niet meemaken.

Wat is nu het effect van de opwarming van onze Aarde hierop? Eerlijk gezegd? Niemand weet het zeker... Waarschijnlijk gaan we nog steeds naar een ijstijd toe, maar die dan iets minder koud is.

Moeten we dan blij zijn met de huidige opwarming? Ik denk het niet, denk alleen maar aan alle gevolgen van de opwarming: stijgende zeeniveaus, uitsterven van diersoorten, periodes van droogte...  Dit zal allemaal geleidelijk aan gebeuren, en daar zullen we sneller last van hebben dan van een ijstijd. En als het koud is, kunnen we nog altijd een dikke trui aantrekken en gezellig bij het haardvuur gaan zitten ;-).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. David Van Rooij

Mariene geologie (sedimentologie, paleoceanografie, micropaleontologie, diep-water ecosystemen)

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be