Als je in een aquarium een blikje Cola en een blikje Cola Zero onderdompelt, dan drijft de Cola Zero en de gewone Cola zinkt naar de bodem.
Of een voorwerp zinkt of drijft in water hangt af van de massadichtheid van dat voorwerp in vergelijking met die van water. Een voorwerp dat je onderdompelt in een vloeistof ondervindt een opwaartse stuwkracht, de Archimedeskracht, die gelijk is aan het product van het ondergedompelde volume, de massadichtheid van de vloeistof, en de veldsterkte. Het voorwerp blijft uiteraard ook nog steeds onderhevig aan de zwaartekracht, en die heeft als grootte het product van het volume, de massadichtheid van het voorwerp, en de veldsterkte. Grofweg kan men stellen dat:
Wat bepaalt nu de massadichtheid van een blikje frisdrank? Uiteraard, hoofdzakelijk water - maar het verschil tussen gewone frisdrank en lightfrisdrank zit hem in de hoeveelheid opgeloste suiker/artificiële zoetstof. Suiker zorgt voor een grotere massadichtheid dan artificiële zoetstof, en dat maakt een blikje gewone frisdrank net wat zwaarder dan een blikje lightfrisdrank.
Wist u trouwens dat bij dit experiment ook de temperatuur van het water een rol speelt? U kunt de proef altijd eens herhalen met warm water en koud water, en kijken wat het effect is.
Met vriendelijke groeten,
Mieke
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
fysica