Dat iets negatief geladen is door een overtal van elektronen of positief door een overtal van protonen. Maar wat veroorzaakt een negatieve of positieve lading in één enkel deeltje?
Wat is lading eigenlijk? Dit is een zeer fundamentele vraag. Hier is een poging tot antwoord, die hopelijk wat licht kan brengen, of toch tenminste de vraag wat kan inkleden.
De materie is opgebouwd uit elementaire deeltjes, en die deeltjes hebben een aantal eigenschappen. Zo kan een deeltje massa hebben, spin, ... en ook kan een deeltje lading hebben. Lading is dus geen object op zich, het is een eigenschap van een object. Als je een lading tegenkomt, is die steeds gekoppeld aan een bepaald deeltje. De lading van het deeltje bepaalt hoe het deeltje reageert op het electromagnetisch veld, en draagt er via zijn lading ook bij toe. Vergelijk het met kleur in onze dagelijkse wereld : een auto kan wit zijn, een muur kan wit zijn, maar je zal nooit een "wit" tegenkomen. Als je het begrip wil gebruikt/ziet, dan is dat steeds als eigenschap van een object.
De lading kan positief zijn, of negatief, en een deeltje kan ook neutraal geladen zijn. Dat is het geval bij een neutron. Maar als je dat neutron in detail bekijkt, blijkt het te zijn opgebouwd uit drie nog kleinere deeltjes, die elk van de drie de eigenschap "lading" hebben. Een neutron bevat twee down-quarks (elk met lading -1/3) en één up-quark (met lading 2/3). Of quarks zijn opgebouwd uit nog kleinere deeltjes is niet bekend. Hetzelfde geldt voor electronen. Een electron heeft een lading -1, maar ook daar weten we niet of het electron uit nog kleinere objecten is samengesteld. Voorlopig worden quarks en electronen als puntvormige fundamtentele deeltjes beschouwd zonder interne structuur. En toch, en toch hebben ze eigenschappen die maken dat een up-quark iets anders is dan een electron.
Ik besef dat dit antwoord op uw vraag u mogelijk niet voor 100 procent zal voldoen. Eigenlijk verplaats ik het probleem een beetje, want nu kan u terecht vragen, wat is dan zo'n eigenschap van een elementair deeltje? Tja, die eigenschappen zijn er nu eenmaal, en die bepalen wat de aard van het deeltjes is, met andere woorden, hoe het reageert op de fundamentele krachtvelden.
Misschien is het nuttig eens te kijken op deze, zij het engelstalige, websites :
http://amasci.com/elect/charge1.html
http://www.dctech.com/physics/features/0801.php
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.