Waarom zijn het altijd dezelfde kleuren die in de regenboog zitten en waarom dan die kleuren?

lars, 16 jaar
4 januari 2011

Ik wil weten waarom die 7 kleuren nou precies in de regenboog zitten en waarom niet andere kleuren.

Antwoord

Waarom ziet een regenboog er qua kleuren altijd gelijk uit ? Een regenboog ontstaat wanneer licht van de zon een bepaalde weerkaatsing en breking uitvoert in regendruppels. Het licht van de zon bevat alle mogelijke golflengten, en verandert niet in de loop van de tijd (tenzij heel langzaam op een schaal van miljarden jaren). Daarom zullen de kleuren van die regenboog ook niet veranderen. Ze worden immers altijd met dezelfde grondstof (zonlicht) gemaakt.

Over de kleuren (welke, welke volgorde) vind je info in diverse vragen die reeds vroeger behandeld werden op deze website. Zoek eens in het archief op het trefwoord "regenboog".

Bijvoorbeeld:

vraag 5026 /> vraag 8799 /> vraag 15925 /> vraag 20284 />
Bedenk ook dat kleuren eigenlijk geen fysische betekenis hebben, maar een soort uitvindsel van onze hersenen zijn. Het enige verschil tussen blauw en rood licht is de golflengte, meer niet. Er is ook geen grens tussen de verschillende kleuren. Waar ligt bijvoorbeeld de grens tussen blauw en groen ? Is infrarood een kleur? De meesten zullen zeggen van niet, maar het is gewoon de voortzetting van steeds langere golflengten. Alleen kunnen we die infrarode kleur met onze ogen niet zien. Het zelfde geldt voor ultraviolet. Zelfs radiogolven, gammastraling, X-stralen zijn fysisch net dezelfde dingen als zichtbaar licht. Het is allemaal electromagnetische straling, enkel de golflengte (en dus ook de frequentie en de energie) verschilt. Maar het blijven steeds fotonen.

Besluit:
Niet te veel aandacht besteden aan "hoeveel" kleuren er in een regenboog zijn, het zijn er eigenlijk oneindig veel, want er zitten oneindig veel golflengten tussen 400 en 700 nanometer, ruw weg de grenzen van wat ons lichaam als zichtbaar licht ervaart.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof.dr. Paul Hellings

Vakgroep Wiskunde, Fac. IIW, KU Leuven

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be