Is het waar dat een astronaut eens zijn handschoen is verloren in de ruimte?

Ruben, 15 jaar
26 december 2010

Ik heb dat gehoord in een aflevering van Stijn en de sterren. Wat gebeurt er dan met die handschoen? Blijft hij nog een tijdje met de snelheid van het ISS vliegen en valt hij uiteindelijk terug naar de Aarde? En wat gebeurt er met het hand van de astronaut?

Antwoord

Neen, dat is niet waar.
Wat er gebeurde is dit : terwijl astronaut Ed White zijn ruimtewandeling deed bleef zijn luik openstaan (dat was de normale procedure), en zweefde een reservehandschoen vanuit het ruimteschip naar buiten. Het is dus NIET zo dat hij zelf een handschoen verloor. Ik vermoed zelfs dat het enkel om een soort thermische overhandschoen ging. De astronaut was dus op geen enkel moment in gevaar, zijn ruimtepak werkte 100 procent naar behoren, en hij verloor dus geen handschoen.
De handschoen zal  in ongeveer dezelfde baan als het ruimteschip mee blijven bewegen, en zal, gezien de toch wel redelijk lage baan door de ijle atmosfeer worden afgeremd en ten slotte lager en lager gekomen zijn, tot ze in de lagere ( = dichtere) lagen opbrandde. Ik schat dat dit hoogstens enkele weken zal geduurd hebben.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof.dr. Paul Hellings

Vakgroep Wiskunde, Fac. IIW, KU Leuven

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw