Waarom heeft de regenboog precies 7 kleuren?

tuur, 8 jaar
18 december 2010

We hebben in de klas gefilosofeerd en we vonden het antwoord niet.

Antwoord

Dat een regenboog zeven kleuren bevat, dat is eigenlijk maar bij wijze van spreken, een soort van geheugensteuntje. In feite lopen die kleuren gewoon in elkaar over. Er is bijvoorbeeld geen duidelijk grens tussen blauw en groen, of tussen groen en geel. Kijk eens naar de eerste afbeelding die ik heb bijgevoegd : op 500 is het duidelijk groen en op 550 geel. Maar je ziet dat er nergens een grens tussen die twee zit, het gaat geleidelijk van groen naar geel.
Je zou evengoed de regenboog kunnen opdelen in maar zes kleuren, of misschien in tien. Trouwens, een hond ziet die kleuren anders. Bekijk eens de tweede figuur, de hond ziet helemaal geen zeven kleuren. Die kleuren zijn niet zozeer een eigenschap van licht, maar wel van wat onze hersenen er mee doen.

Laat het volgende ook eens door je leraar lezen :
Visueel licht is een vorm van electromagnetische straling. We kenne gammastralen, X-stralen, UV, zichtbaar, infrarood, en alle vormen van radiostralen. Het enige verschil tussen deze verschillende stralingen is de golflengte van de EM-golf. In bovenstaande opsomming neemt die toe van gammastraling naar radiostraling. De energie neemt af  volgens deze opsomming want ze is omgekeerd evenredig met de golflengte. Onze ogen zijn receptoren van EM-straling met een golflengte tussen 400 en 700 nanometer. Dat ongelooflijk smalle golflengtegebied noemen wij zichtbaar licht. Onze hersenen laten ons dat licht ervaren als gaande van blauw over groen, geel oranje naar rood. Maar zoals gezegd, die kleuren lopen continu in elkaar over, er is geen enkele fysiche grens tussen wat bij blauw en groen noemen. De vraag waarom een regenboog zeven kleuren zou hebben is dus eigenlijk fysisch eerder zinloos, want je zou er evengoed vijf of tien kunnen in zien. De kleur tussen geel en rood noemen we oranje. Hadden we nu in onze taal ook een naam gehad voor de kleuren halfweg blauw en groen, dan had die zelfde regenboog een kleur meer gehad. Of hadden we geen aparte naam voor oranje in onze taal gehad, dat had die regenboog een kleur minder gehad.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof.dr. Paul Hellings

Vakgroep Wiskunde, Fac. IIW, KU Leuven

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be