Kan men door genetische manipulatie een wortel maken die naar vlees/yoghurt/chocola smaakt?

Emma, 15 jaar
24 november 2010

Door middel van genetische manipulatie kan je een roze wortel maken die beter tegen ziektes kan. Is het mogelijk om een wortel of andere groente bv. de smaak van yoghurt of vlees te geven?

Antwoord

Beste Emma,

Het is niet zomaar mogelijk om een wortel of een andere groente mbv genetische modificatie de smaak van yoghurt of vlees te geven. Je kunt weliswaar mbv genetische modificatie meerdere genen tegelijkertijd toevoegen, of door kruising van verschillende GGO's een stapeling van genetisch gemodificeerde eigenschappen krijgen, maar daarmee geef je een wortel nog lang geen 'vleessmaak' mee. Vlees zijn spierbundels die voornamelijk uit eiwit bestaan. Een wortel bestaat voornamelijk uit koolwaterstoffen. Je kunt de hoeveelheid eiwitten in een wortel wel opdrijven, maar daarmee wordt het nog lang geen vlees. Smaak heeft niet alleen met de aanwezige componenten te maken, maar ook met de manier waarop die componenten onderling samenhangen. Dat geeft 'textuur' aan het geheel. En het is heel moeilijk om die textuur na te bootsen. Mensen zijn al decennialang aan het proberen om vegetarische vleesvervangers te maken die echt naar vlees smaken. De basis is meestal eiwitten die door schimmels worden geproduceerd. En het allermoeilijkste is om die eiwitten de textuur te geven die hen heel erg op vlees doen gelijken. Pas nu begint men daar langzaam in te slagen. Maar daar komt niets van genetische modificatie aan te pas.

Wat kun je dan wel doen? Je kunt bijvoorbeeld uitgesproken smaakcomponenten toevoegen aan een wortel. En dan kan de smaak van een wortel dramatisch wijzigen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er heel veel vanilline in aangemaakt gaat worden. Dat zal je overigens alleen lukken wanneer er al basisbouwstenen van vanilline in de wortel aanwezig zijn, of wanneer je in staat bent om een hele nieuwe biosyntheseweg in te bouwen die uiteindelijk leidt tot de aanmaak van vanilline.

Er is dus wel het een en ander mogelijk, maar een wortel echt naar vlees of naar yoghurt doen smaken zal niet lukken.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be