Als je de hele noten uit een reep chocolade haalt dan zijn er op de chocolade op die plaats allemaal witte vlekjes, hoe komt dit?

Kim, 13 jaar
16 november 2010

Er bestaan repen chocolade met noten in. Als je deze noten er uit haalt, zie je allemaal witte vlekjes op de chocolade. Kan dat schimmel zijn?

Antwoord

Geachte
het fenomeen vetbloem doet zich voor. Dit betreft eigenlijk een herkristallisatie van het vet in chocolade. Dit kan immers in verschillende vormen voorkomen: een compacte en letterlijk schitterende vorm (de vorm die we wensen) of een meer volumineuze, doffe vorm (zogenaamde vetbloem). Hetzelfde fenomeen doet zich voor als je chocolade die smelt zeer snel zou afkoelen in de koelkast (probeer maar!): de chocolade wordt dan ook een beetje witachtig. Dit is geen schimmelgroei dus, maar een omkristallisatie van het vet!
De reden waaorm dit zich voordoet in choccolade met nootjes is omdat er in nootjes ook vet zit en dat zal zich gedurende het bewaren van het product mengen met het vet in de chocolade (cacaovet). Hierdoor krijg je een nieuw mengsel, dat spontaan herkristalliseert bij kamertemperatuur. Dit ga je ook zien bij chocolade met nootjes die te lang bewaard werd aan de opppervlakte: zie foto in bijlage.
Ziet er wat vreemd uit en wordt ook beschouwd als een defect, maar op zich niet gevaarlijk of zo.
Vriendelijke groeten
Bruno De Meulenaer

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw