Wat is de ziekte van Glanzmann en welke bloedstollingsfactor ontbreekt bij deze ziekte?

D., 17 jaar
7 november 2010

Ik hoop graag meer te weten te komen over deze bijzonder zeldzame chronische bloedziekte. Ik lees over stollingsfactoren in het bloed, maar wat is het verband hiermee met de ziekte van Glanzmann? Is er een gebrek aan stollingseiwitten? En hoe komt dit?

Antwoord

Beste,

De ziekte van Glanzmann (ook wel thrombasthenie van Glanzmann genoemd) is een aangeboren afwijking ter hoogte van de bloedplaatjes die aanleiding kan geven tot een verhoogde bloedingsneiging ter hoogte van de huid en slijmvliezen.

Deze verhoogde kans op bloedingen ontstaat meer bepaald omdat een bepaald eiwit op het membraan van de bloedplaatjes niet of slecht zal worden aangemaakt. Dit eiwit wordt 'glycoproteine IIb/IIIa' genoemd en zal normaal gezien er voor zorgen dat de bloedplaatjes samenklitten tot een netwerk (de bloedklonter dus). Dit samenklitten gebeurt doordat een stollingseiwit genaamd fibrinogeen zal binden op de gp IIb/IIIa receptoren van de bloedplaatjes en als het ware de bloedplaatjes met elkaar zal verbinden.

Bij deze aangeboren ziekte is er dus geen gebrek aan stollingsfactoren zoals bij bijvoorbeeld hemofilie maar een glycoproteine defect op het membraan van de bloedplaatjes.

Vriendelijke groeten,

Glenn Van den Bosch

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr.  Glenn Van den Bosch

Geneeskunde: microbiologie, bloedziekten, immunologie

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw