Hoe ontstaat een aardbeving?

van de velde , 11 jaar
13 mei 2008

En hoe komt het dat andere landen die verbonden zijn met dat land met de aardbeving niet altijd meebeven? Ik wil alles over aardbevingen weten, over hoe het ontstaat, ...

Antwoord

Als je echt alles over aardbevingen wil weten, dan zul je aan de universiteit geologie moeten komen studeren. Anderzijds heb ik een webstek toegevoegd (Earthquakes for kids) waar je toch eens kunt gaan rondsnuffelen. Het is wel in het Engels. En als ik dan toch wat reclame mag maken: binnenkort komt er een boekje uit (link bijgevoegd) waar je ook meer informatie zal vinden over aardbevingen, tsunamis, orkanen en vulkanen.
Maar ik zal al proberen een antwoord op je vragen te geven:

Wat zegt het woord 'aard-beving'? Inderdaad, een 'beving van de Aarde'. En dat is het dan ook! Trillingen die zich voortplanten doorheen de Aarde.
Maar hoe ontstaan nu aardbevingen? Dit heeft alles met spanningen te maken.
Stel dat je een houten latje neemt. Dan kunt je dat doorbuigen. Hiervoor moet je een kracht uitoefenen op dat latje. Eigenlijk steek je energie in dat latje. Maar als je teveel kracht op dat latje uitoefend, dan zal het niet kunnen blijven doorbuigen, maar breken. Je hoort een "knak". Dat geluid is het gevolg van het vrijkomen van de energie die jij eigenlijk in dat latje gestoken hebt. Die "knak" is eigenlijk een "lucht-beving",geluidstrillingen die zich door de lucht voortplanten.
Hetzelfde gebeurt nu diep in de Aarde. In de gesteenten worden er spanningen opgebouwd. Het gesteente wordt gebogen. Er wordt dus energie ingestoken. Maar op een bepaald ogenblik is die energie teveel. Het gesteente kan het niet meer aan en breekt. Op dat moment wordt al die opgeslagen energie vrijgegeven en trilt de aarde, een aardbeving. Hoe meer energie er vrijkomt, hoe groter de aardbeving.
In China had de aardbeving een magnitude van bijna 8 op de schaal van Richter. Er komen dan ook gigantische hoeveelheden energie vrij. Bedenkt gewoon dat er in de ondergrond een scheur is ontstaan van honderden kilometer lang. Het getroffen gebied is dan ook zo groot als gans België!
Maar van waar komen al die spanningen? Die spanningen ontstaan doordat de aardkorst bestaat uit verschillende schollen, aardplaten, die tegen elkaar aanwrijven, onder elkaar doorschuiven, of tegen elkaar opduwen. Kortom, platentektoniek. Hierdoor wordt er spanning opgebouwd, die nu en dan ontladen wordt door een aardbeving. Het is dan ook daarom dat bepaalde gebieden die bovenop die plaatranden liggen vaak getroffen worden door aardbevingen en dat andere gebieden die ver weg van de plaatranden liggen uitzonderliijk getroffen worden door aardbevingen.
Bijvoorbeeld in Europa: de plaatrand tussen Europese plaat en de Afrikaanse plaat ligt in de Middellandse Zee. Er komen dan ook veel aardbevingen voor in de landen zoals Griekenland, Turkije, Italië, Spanje, .... Maar wij hier liggen middenin de Europese plaat. Hier zijn aardbevingen dan ook zeer uitzonderlijk.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. Manuel Sintubin

Kosmische evolutie Geodynamica Aardbevingsgeologie Aardbevingsarcheologie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be