Ik woon 50m van enkele GSM-masten. Is dit schadelijk voor mijn gezondheid?

Fons, 41 jaar
12 mei 2008

Moet ik me hierover zorgen maken?
En draadloos internet in huis, is dat schadelijk voor de gezondheid?

Antwoord

Beste Fons,

De vraag die je stelt is een punt van grote discussie. Er is wetenschappelijk nog niet bewezen dat GSM-masten (en andere electromagnetische velden: radio, wifi, ...) schade zouden veroorzaken aan het menselijk lichaam.

Er zijn wel beweringen van hoofdpijn, concentratieverlies, vermoeidheid, etc, maar de link met antennes kan niet gemaakt worden; men kan niet verklaren WAT juist deze kwalen veroorzaakt.

Als je aan 10 mensen deze vraag zou stellen, zullen er 5 antwoorden dat het WEL mogelijk schadelijk is, terwijl de andere helft ervan overtuigd is dat het geen kwaad kan.

Mijn persoonlijke mening: ik denk dat het wel degelijk "ongezond" is om in de buurt van elektromagnetische velden te verblijven, of die nu van GSM masten, van wifi antennes of van dect telefoontoestellen komen. Mocht je al deze velden visueel kunnen voorstellen als een soort van gekleurde wolk, dan zou je verbaasd zijn hoeveel zones er zo bestaan.
Ik zal dus ook niet in de wagen met een GSM tegen m'n hoofd telefoneren. Niet alleen omdat het bij wet verboden is, maar omdat ik dan de bron van de straling vlak aan mijn hoofd heb, terwijl ik in een "ijzeren" kooi zit. Deze zorgt er namelijk voor dat de straling moeilijk naar buiten kan en dus terug naar het midden weerkaatst, waardoor ik opnieuw blootgesteld wordt aan dezelfde straling.
Er bestaat dus de mogelijkheid dat je hoofdpijn 's avonds na een dagje filerijden, niet alleen van de filestress afkomstig is.

Maar nogmaals: dit is mijn persoonlijke mening. Er zullen zeker tegenstanders zijn.

Groeten,
Rob

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Rob Doumen

ICT, hardware, RFID, track & trracing

Hogeschool PXL
Elfde-Liniestraat 24 3500 Hasselt
http://www.pxl.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw