waarom spreken mensen op de wereld niet dezelfde taal eigenlijk?

johan, 56 jaar
27 september 2010

ik stel me zo voor dat op een bepaald moment mensen overal op onze aardbol beginnen praten zijn...dingen zijn gaan benoemen...maar hoe zijn dan die verschillende talen ontstaan...?

Antwoord

Beste Johan,

Je voorstelling klopt, als je die tenminste evolutionair invult: op een bepaald moment (lang geleden) in onze ontwikkelingsgeschiedenis zijn onze voorouders op één of andere Afrikaanse savanne de kreten de ze elkaar toeriepen beginnen te gebruiken om de dingen om hen heen te benoemen. Dat was dan een gemeenschappelijke taal.

Stel je nu evenwel voor dat binnen die groep een subgroep zich afscheidt en wegtrekt naar een andere leefgebied. Dat is niet zo abnormaal want dat zie je veel bij dieren die in kuddes samenleven, en niet in het minst bij onze evolutionaire voorouders, de apen.

De leden van die subgroep zullen vrijwel geen contact meer onderhouden met de leden van de oude groep, en daardoor zal hun taal na verloop van tijd een "accent" gaan vertonen: het zal op bepaalde punten lichtjes verschillen van de taal van de oude groep. Na nog meer tijd worden die "accenten" natuurlijk uitvergroot, en zo krijg je mettertijd volledig verschillende talen. Dat is dus het plausibele scenario voor het ontstaan van verschillende talen!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be