Hoe bereken je het suikergehalte en coca-cola aan de hand van een titratie?

Jonas, 17 jaar
22 september 2010

Ik moet voor de school het suikergehalte aan de hand van een titratie bepalen. Ik vroeg mij ook af of je dezelfde methode kan gebruiken voor cola-zero en cola-light want daar zitten vooral zoetstoffen in. Ik vroeg me ook af hoe je dan het fosfor- en cafeïnegehalte kunt bepalen.

Antwoord

Dag Jonas

Suikers worden vaak bepaald via de methode van Luff-schoorl.
De uitleg vind je in het boek 'Eten, meten en weten', uitgegeven door het KVCV.
De bepaling van het suikergehalte in wijn staat beschreven in de europese wetgeving.
De reactie is, in tegenstelling tot de meeste titratiereacties, niet stoechiometrisch. In dat geval kan je het gehalte niet door berekening bepalen. Daarom wordt het gehalte opgezocht in tabellen, die je dan ook bij de methodes terugvindt.
Ik geef je daarom de raad om dit met je medeleerlingen en leerkracht door te nemen zodat je in die laatste stap geen fouten maakt.
Voor cola light en zero kan je op dezelfde manier werken, je zal dan op een gehalte uitkomen dat zo goed als nul bedraagt.

Het fosforgehalte kan je normaal bepalen via een fotometrische methode. Als je zoekt op internet (ook Engelstalig) en in de bib van een hogeschool met bijvoorbeeld een opleiding chemie, moet je normaal wel informatie kunnen vinden.
Caffeïne kan je extraheren en dan wegen (informatie waarschijnlijk te vinden op het net) of bepalen via HPLC. Dat zou je bijvoorbeeld kunnen doen op een hogeschool of universiteit. Zij stellen vaak hun labo's open voor leerlingen van het secundair of lager onderwijs. Neem daarvoor contact op met een school in je buurt.

Ga zeker eens kijken op het chemieforum.

Hopelijk kan je zo verder.





Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be