Hoe komt het dat wij letters kunnen lezen?

Wieke, 10 jaar
10 september 2010

Nou als je leest en je begrijpt die letters hoe komt het dat wij die letters kunnen zien?

Antwoord

Beste,

een antwoord in 2 delen:

Je moet ten eerste kunnen zien, dus je ogen moeten werken en je hersenen moeten de informatie die je binnenkrijgt kunnen begrijpen. Dus als je hersenen niet goed werken, kun je problemen hebben om te lezen. De letters die je ziet gaan eerst naar een soort "lettervakje" en van daaruit wordt de informatie doorgesturud naar het gebied in de hersen wat spraak en betekenis beheersen. Zo heb je twee wegen om de letters snel te begrijpen en eventueel voor te lezen.

Ten tweede moeten je hersenen de tekens die je ziet als letters interpreteren. Dit is een kwestie van oefening (leren dus). Ze gebruiken niet overal ter wereld de zelfde letters (bvb China). Je zou dus heel je alfabet kunnen veranderen en met andere tekens werken en een ander systeem om die tekens te begrijpen (woorden, zinsbouw,...) maar dat is verloren moeite.

Wat de klanken betreft die we aan de woorden geven, daar bestaan wat meer wereldwijd gekende overeenkomsten. Zo is "Mama" in veel talen het zelfde. Een aantal wetenschappers denken dat wat we kunnen ingegeven is door wat we hebben. Dus in feite moet je eerst de "juiste" hersenen hebben om daarmee bepaalde vaardigheden aan te leren. Dus de mens in het algemeen heeft letters leren gebruiken omdat de hersenen dat toe lieten. Dat kan dus ook deels verklaren waarom dat we wereldwijd bepaalde begrippen (bvb mama) ongeveer her zelfde benoemen.

met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw