Ik en m'n vriendin, die trouwens gek is op deze kaas, stelden ons plots deze vraag :)
Merci om te lezen en eventueel te reageren :)
De schimmels op of in bekende kaassoorten zijn goed bestudeerd en hebben hun onschadelijkheid bewezen over de eeuwen heen :
-Gorgonzola : Italië's blauwgeaderde kaas, gemaakt in de Po-vallei sinds de 9e eeuw; de schimmel die geïnoculeerd wordt (als sporen) is Penicillium glaucum, die de groen-blauwachtige aders IN de kaas vormt. Roquefort (Frankrijk) en stilton (UK) kazen zijn van hetzelfde type.
Types zoals camembert en brie zijn vooral oppervlakkig "beschimmeld" met andere goed bestudeerde Penicillium soorten (P. glaucum, ... ).
Schimmels die allerhande etenswaren, groenten, fruit, .... aantasten, vooral na bewaring in niet ideale condities, zijn voedselbedervers die soms ook gifstoffen (toxines) vormen, dus te mijden en zeker niet te eten!
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
algemene microbiologie ;industriële microbiologie ; fermentatieprocessen ;biokatalyse ;enzymtechnologie; biochemie ; biochemische technologie