Waarom is de schimmel op gorgonzola eetbaar en de schimmel op een wortel niet?

ship, 35 jaar
29 augustus 2010

Ik en m'n vriendin, die trouwens gek is op deze kaas, stelden ons plots deze vraag :)

Merci om te lezen en eventueel te reageren :)

Antwoord

De schimmels op of in bekende kaassoorten zijn goed bestudeerd en hebben hun onschadelijkheid bewezen over de eeuwen heen :

-Gorgonzola : Italië's  blauwgeaderde kaas, gemaakt in de Po-vallei sinds de 9e eeuw; de schimmel die geïnoculeerd wordt (als sporen) is Penicillium glaucum, die de groen-blauwachtige aders IN de kaas vormt. Roquefort (Frankrijk) en stilton (UK) kazen zijn van hetzelfde type.

Types zoals camembert en brie zijn vooral oppervlakkig "beschimmeld" met andere goed bestudeerde Penicillium soorten (P. glaucum, ... ).

Schimmels die allerhande etenswaren, groenten, fruit, .... aantasten, vooral na bewaring in niet ideale condities, zijn voedselbedervers die soms ook gifstoffen (toxines) vormen, dus te mijden en zeker niet te eten! 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof.dr.ir. Erick Vandamme

algemene microbiologie ;industriële microbiologie ; fermentatieprocessen ;biokatalyse ;enzymtechnologie; biochemie ; biochemische technologie

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw