Hoe krijg je in het wild gevonden kittens tam?

verschelden, 37 jaar
18 augustus 2010

Ik heb 2 kleine katjes gevonden in de berm. Ik heb er 1 week geduldig op gewacht en ze kunnen vangen met een kooi. Hoe krijg ik ze nu tam of toch wat kalmer? Hoe win ik hun vertrouwen. Ik heb ze kunnen vangen met een kooi en eten, maar ze blazen en springen van kwaadheid en bibberen enorm. Ze liepen op een rontonde op een groot kruispunt.

Antwoord

Beste Chantal,

kittens moeten in contact zijn geweest met meerdere mensen in de periode van 2 tot 7 weken ouderdom (= de kritische periode). Als dit niet het geval is geweest, kunnen dergelijke katjes nog wel met heel veel moeite aan één mens wennen, maar het zullen nooit sociale allemansvrienden worden.

Helaas worden heel veel katjes gedwongen 'gesocialiseerd' door ze in een bench te zetten en ze regelmatig aan te halen. Ik zeg wel degelijk 'helaas', want dit is helemaal niet diervriendelijk. De dieren zullen op de duur inderdaad wel berusten in de situatie, maar ze worden er enorm door getraumatiseerd en zullen in 99% van de gevallen op volwassen leeftijd gedragsproblemen gaan vertonen. Voor dit soort katjes is het echt veel diervriendelijker om hen te laten castreren/steriliseren (dit kan ook bij kittens, zelfs al vanaf 6 weken) en hen terug buiten hun vrije leventje te laten leiden zoals katten dat al miljoenen jaren doen. Uiteraard kan u hen hierbij nog wel de nodige verzorging geven: zorg voor een warme schuilplaats (bijvoorbeeld een hondenhok met stro) en zet eten en drinken klaar, meer hebben dergelijke katjes echt niet nodig om een perfect gelukkig kattenleven te kunnen leiden.

Spijtig genoeg vinden goedbedoelende dierenvrienden verwilderde kittens erg zielig en willen ze hen kost wat kost aan mensen laten wennen zodat ze lekker als huiskat kunnen gaan leven. Dit is echter echt niet in het voordeel van de katjes, die geen behoefte hebben aan menselijk gezelschap. En dit terwijl jaarlijks in de asielen zo'n 11.000 katten worden ingeslapen, waarvan het merendeel wél aan mensen gewoon was en maar wat graag een warm thuis zou hebben gevonden.

Ik raad dus van harte aan om deze kittens door de dierenarts te laten inenten en castreren. Zoals gezegd kan dit vanaf 6 weken, hoewel ik zelf vanaf 10 weken verkies omdat ze dan al ingeënt zijn en meer weerstand hebben. Daarna zou ik de kittens een lekker plekje geven in de tuin of ergens in stallingen als ze niet bij u terecht kunnen. Daar zullen ze het leven kunnen leiden waarvoor ze als kleine roofdieren gemaakt zijn.

Veel succes!

Vriendelijke groet,

Els Peeters

gedragsbioloog gespecialiseerd in katten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw