Als wij (ons heelal) uit een zwart gat is ontstaan, hoe kan het dan dat er in het begin alleen waterstof was terwijl een zwart gat alle materie opslokt?
Dan zou er bij de "oerknal" of vlak erna toch al andere zwaardere materie in ons universum moeten zitten? dit zijn dus eigelijk twee vragen
Het is niet correct te stellen dat ons heelal uit een zwart gat ontstaan is of dat wij in een zwart gat leven. De big bang was geen zwart gat dat plots in een reeds bestaande ruimte-tijd ontplofte of zoiets. Bij de big bang ontstonden ook de ruimte en de tijd zelf.
Volgens de modellen werden er na drie minuten stabiele protonen (dus waterstof) en neutronen gevormd. Door opeenvolgende reeksen van nucleosyntese werd er ook deuterium, lithium en vooral helium gevormd. Na zo'n 20 minuten was de temperatuur te ver gezakt om nog verdere fusiereacties toe te laten, en lag de primordiale chemische samenytelling van de materie vast : 75% van de massa was waterstof, 25% He-4 plus nog heel kleine abundanties deuterium, lithium en berrylium. Alle andere elementen van de tabel van Mendeleev werden gevormd na de big bang, door nucleosynthese in de kernen van sterren, en tijdens supernova explosies (elementen zwaarder dan ijzer).
Een zwart gat is iets heel anders, dat is een enorm dichte concentratie van materie die ontstaan is in de reeds bestaande ruimte, bijvoorbeeld als eindproduct van de zwaarste sterren. Ook in de centra van melkwegstelsels komen massieve zwarte gaten voor, maar ook die zijn ontstaan na de big bang.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.