Kan je voor elke soort elektromagnetische straling een spiegel maken?

Hendrik, 21 jaar
9 augustus 2010

Licht (vorm, bundeling van door het menselijk oog waarneembare elektromagnetische straling) is te reflecteren mbv een spiegel. Is het mogelijk om microgolven, gammastraling, UV-straling, ... te reflecteren op een soortgelijke manier? Zou toch een ideale oplossing zijn om een ruimte gamma-stralingsvrij te maken, niet?

Alvast bedankt

Antwoord

Mijn antwoord is vanuit de sterrenkunde. Mogelijks kunnen collegae op deze website bijkomende info vanuit hun vakgebied toeveogen.
Neen, dat gaat niet voor alle straling. Naarmate de golflengte kleiner wordt, wordt de energie van de fotonen groter. Röntgenstralen kan je niet laten weerkaatsen, die gaan gewoon door de spiegel heen, behalve indien ze de spiegel onder een zeer kleine hoek van hoogstens enkele graden raken. Dan kunnen we worden afgeketst. Deze techniek wordt toegepast in de sterrenkunde onder de naam grazing indicence optiek. X-ray telesopen bestaan dan ook uit tientallen ineengeschoven hyperboloide spiegels, gevolgd door een tweede trap van paraboloide spiegels. Een gevolg van deze eigenschappen van Röntgenstralen is dat Röntgentelescopen vrij lang zijn, in vergelijking met hun diameter.
Zie bij voorbeeld : http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/science/how_l1/xray_telescopes.html

Voor gammastraling is het helemaal niet meer te doen. Gamma detectoren in de sterrenkunde meten eigenlijk nooit rechtstreeks de gammafotonen. Men laat die fotonen eerst interageren met andere kernen. Gamma detectoren in satellieten maken gebruik van scintillatiedetectors of vaste stofdetectors, of van comptonverstrooiing. Gammastraling wordt (gelukkig voor ons) door de atmosfeer geabsorbeerd.
Toch kunnen de gevolgen van gammafotonen die de atmosfeer binnenkomen tot op het aardoppervlak gemeten worden. De gamma fotonen interageren met atomen in de hoge atmosfeer (100km) en creëren een waterval van afgeleide deeltjes, die dan weer interageren. Hierbij wordt Cherenkov straling geproduceerd die het aardoppervlak kan bereiken en daar kan worden gedetecteerd door speciale telescopen. (Air Cherenkov Telescopes). Deze manier van waarnemen werkt voor de meest energetische gammafotonen.

Aan de andere kant van het visuele licht kan straling wel gefocuseerd worden. IR-straling wordt grotendeels door de atmosfeer gestopt, maar radiostraling komt er wel door. Wel zijn de radiotelescopen een stuk groter dan visuele telesopen omdat de golflengte van de straling toeneemt. Daarom zijn radiotelescopen tientallen meter groot in diameter.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be