Hoe kunnen we de aarde redden?

Celeste, 16 jaar
31 juli 2010

Ik heb de documentaire "De aarde vanuit de hemel" op één gezien.
Het doet je echt nadenken en ik zou graag weten hoe we al die uitstervende diersoorten én de aarde kunnnen redden!

Antwoord

Maak u geen zorgen: de Aarde hoeven we niet te redden! De planeet zal ons zeker overleven.
Maar waar we ons zeker zorgen over moeten maken, is ons eigen leefmilieu dat we totaal in de vernieling aan het werken zijn. Wat moeten we nu doen? Tja, een zeer moeilijke vraag als je beseft wat het ECHTE probleem is: we zijn nu eenmaal met te veel mensen op Aarde en leven allemaal samen boven onze stand. Bereken maar eens je ecologische voetafdruk (zie bijgevoegde link), dan zal je zien dat ook jij boven je stand leeft. Je vraagt meer van Planeet Aarde dan dat Planeet Aarde kan leveren als je rekening houdt met alle mensen op Aarde. We leven boven de draagkracht van de planeet en plegen dus roofbouw op onze planeet.
De uitstervende diersoorten is een probleem dat heel moeilijk te keren is. Het is eigenlijk al te laat voor vele soorten. We hebben namelijk beslag gelegd op vele van hun biotopen. Hun overlevingskans hangt nu al te vaak af van natuurparken en dierentuinen.
Het is al heel goed dat je beseft dat er een probleem is en dat je er iets aan wilt doen. Maar wat? Vooral door zorg te dragen voor je eigen leefomgeving en stil te staan bij al hetgeen een enorme impact heeft op je ecologische voetafdruk: bv. op reis gaan met het vliegtuig, al te veel vlees eten, veel electriciteit verbruiken, met de wagen naar school, aardbeien in december kopen, de lichten laten branden in je kamer, ...

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. Manuel Sintubin

Tektoniek Geodynamica Aardbevingsgeologie Aardbevingsarcheologie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw