In onze nabijheid ( Duitse Eifel en de Waddenzee nabij Vlieland) bevinden zich (slapende?) vulkanen .
In België niet . Maar wat zijn dan de porfierputten in Lessen , Bierk en Quenast ? Dat zijn toch ook lava gaten ?
Zou het mogelijk zijn dat men wanneer we over vulkanen spreekt zich beperkt tot recente geologische periodes?
De vulkanen in de Duitse Eifel zijn 'slapende' vulkanen. We beschouwen deze inderdaad als 'actief'. Zij kunnen dus nog uitbarsten ... en zullen dat waarschijnlijk ooit nog doen. De laatste uitbarsting gebeurde zo'n 10.000 jaar geleden.
De 'vulkaan' van Vlieland ligt diep begraven. Dit vulkanisch complex dat men daar heeft aangeboord is ongeveer 152 miljoen jaar oud. Dit is dus een restant van een oude vulkaan.
De porfiergroeve van Queanst is zo goed als cirkelvormig. Dit vormt eigenlijk de ondergrondse aanvoerpijp van een oud vulkanisch complex. Maar deze vulkaan was actief zo'n 450 miljoen jaar geleden. In Bierghes en Lessines vinden we ondergrondse intrusies die deel uitmaken van dit vulkanische complex.
Een vulkaan is inderdaad een actief systeem. Dus in dit lijstje vinden we enkel vulkanen in de Eifel.
En waarom zijn er dan geen vulkanen in België? Omdat we nu net niet in een tektonisch actief gebied zitten (= de randen van de tektonische platen), zoals bijvoorbeeld in IJsland. En we liggen ook niet boven een gloeipunt (of 'hot spot'), zoals het geval is in de Eifel.
Maar op basis van de porfier van Quenast weten we dat we zo'n 450 miljoen jaar geleden wel aan een plaatrand lagen, een beetje vergelijkbaar met het huidige Indonesië.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Tektoniek Geodynamica Aardbevingsgeologie Aardbevingsarcheologie