Acht jaar geleden kochten we een houten masker in Afrika. Een aantal maanden geleden zagen we stof op het masker en zater er hele kleine kevertjes in van ongeveer 4mm lang. Dit masker heeft lang op de kast gelegen en ondertussen zijn de kevertjes ook in de kast uitgebroken. Nu zag ik boven òòk zaagsel op de grond liggen, wéér die kevertjes. Ik kan me niet herinneren dat dat masker ooit in die buurt geweest is, maar gezien we hier al drie jaar wonen, kan het best wel zo zijn. Wat zou die kunnen zijn en wat kunnen we eventueel doen? Dit huis is net nieuw en ik ben best wel bang. De beestjes zijn zwart. We gaan nu elke week de houten meubelen controleren, maar waarom komen die kevertjes nù pas, na zoveel jaar, uit dat masker?
Beste Heidi
Het is moeilijk op afstand te zeggen om welk kevertje dit gaat. Er zijn verschillende houtaantastende insecten die tot de orde van de Coleoptera (kevers) behoren. De kans is groot dat het gaat om een 'drooghoutboorder', dat zijn kevers die verwerkt hout aantasten. De voornaamste vertegenwoordiger van deze groep is de gewone houtworm Anobium punctatum, dit is de meubelkever. Daarnaast kunnen ook nog andere kevers zoals de grote houtworm Xestobium rufovillosum en spinthoutkevers aan de basis liggen van de schade. Met import van houten sierstukken kunnen ook wel larvenstadia of popstadia van tropische insecten worden overgebracht die nadien hier ontluiken. De enige manier om met zekerheid te weten om welke kever het gaat is de kever gaan identificeren. Dan kan zijn herkomst achterhaald worden, en kunnen ook gegevens opgezocht worden i.v.m. levenscyclus en bestrijding. De kans is groot dat het om Anobium punctatum gaat, die in eerste instantie het masker hier heeft aangetast. Deze kevers zijn 2.5 tot 5 mm groot, de totale levenscyclus van dit insect duurt 3 tot 5 jaar.
U kan altijd een staal met kevertjes overmaken aan het ILVO, Diagnosecentrum voor Planten, Burg. Van Gansberghelaan 96, 9820 Merelbeke voor verdere identificatie; de kevertjes worden best overgemaakt in een plastic potje om beschadiging tijdens transport te vermijden.
Met vriendelijke groeten
Hans
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen