Hoe kan God de schepping in 7 dagen gedaan hebben, als de zon pas op de vierde dag werd geschapen?

Matthias, 31 jaar
11 mei 2008

In de bijbel, schept God licht en duisternis. En het werd avond en ochtend en dat was de eerste dag. Op de vierde dag creeƫrde hij zon, maan en sterren.
Nu, de aarde draait rond de zon, en rond zijn as. Als er geen zon was gedurende de eerste drie dagen, hoe kan het dan ooit avond of ochtend geworden zijn op de eerste dag? Licht is toch afkomstig van de zon? Anders zou het toch pikzwart zijn? Is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het scheppingsverhaal kan weerleggen?

Antwoord

Vooreerst mag je het scheppingsverhaal niet letterlijk verstaan. Het is geen wetenschappelijk of historisch verslag van het ontstaan van deze wereld. Het is eerder een mythisch-dichterlijk verhaal dat vele duizenden jaren geleden werd neergeschreven op basis van de kennis van toen.
De kern van het verhaal is: de schepping is goed (vandaar het refrein: "God zag dat het goed was. Het werd avond en morgen een nieuwe dag" en de mens is zeer goed (in het Hebreeuws: zeer tof ).
Overigens de eerste zin van het scheppingsverhaal wordt meestal slecht vertaalt: "in het begin". Dat zou naar een soort chronologie of historisch begin verwijzen. Neen in het Hebreeuws staat er "bereshiet barah Elohim..." = letterlijk "in hoofdzaak schiep God ..." en een hoofdzaak staat nu eenmaal aan het begin van een belangrijke tekst.
Het scheppingsverhaal weerleggen vanuit wetenschappelijk oogpunt, dat is zoiets als een gedicht wetenschappelijk weerleggen. M.a.w. niet verstaan wat het gedicht eigenlijk wil uitdrukken. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Master Filosofie Herman Lodewyckx

ethiek algmeen; ingenieursethiek, Filosofie algemeen; Afrikaanse Filosofie

Katholieke Hogeschool Vives
Doorniksesteenweg 145 8500 Kortrijk
http://www.vives.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be